Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 03:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar-neveus-orban-synade-vasts-bluff-och-vann/

Världen

Ingmar Nevéus: Orbán synade Västs bluff – och vann

Ungerns Viktor Orbán visar EU och USA att han struntar i deras åsikter.
Ungerns Viktor Orbán visar EU och USA att han struntar i deras åsikter. Foto: Kerstin Joensson/AP

Efter att ha demoniserat George Soros i flera år kunde Viktor Orbán inte ge sin värsta fiende ens en symbolisk seger. Därför var det givet att “Soros-universitetet” CEU får lämna Ungern.

Mindre givet var att Väst lät det ske utan att lyfta ett finger.

Ingmar Nevéus
Rätta artikel

”En mörk dag för friheten i Ungern, och en mörk dag för akademisk frihet.”

Så drastiskt uttryckte sig Michael Ignatieff, den kanadensiske expolitikern som är rektor för Central European University, vid en presskonferens på måndagen. Det stod då klart att det välrenommerade lärosätet flyttar huvuddelen av sin verksamhet från Budapest till Wien.

Flyttbeslutet var väntat, och är resultatet av en ungersk lag från 2017 som i praktiken bara berör ett enda universitet, nämligen CEU.

I premiärminister Orbáns värld är CEU den perfekta motståndaren.

Universitetet, som har haft rätt att dela ut både amerikanska och ungerska examina, grundades för det första av George Soros, den ungersk-amerikanske filantropen och miljardären som Orbán pekar ut som roten till allt ont.

För det andra representerar CEU en progressiv och liberal världsbild som Orbán gillar att hetsa sina väljare och supportrar mot.

Jag minns själv ett besök på CEU-campuset i fjol. De första jag mötte var två unga kvinnor – en från Ungern och en från Ryssland – som studerade genusvetenskap. Just det ämnet förbjöds i Ungern efter ett regeringsdekret i oktober.

När studenter och deras lärare har protesterat och tältat framför parlamentsbyggnaden har det varit lätt för regeringstrogna medier att håna dem som ett gäng privilegierade elitister. Givetvis ”betalade av Soros” som det alltid heter när någon i Ungern inte tycker som Orbán.

CEU anses vara Ungerns bästa universitet. Nu tvingas det flytta till Wien.
CEU anses vara Ungerns bästa universitet. Nu tvingas det flytta till Wien. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Att CEU nu stänger butiken i Budapest är ändå ett kaxigt budskap från den ungerske premiärministern mot kritiker i EU och USA. Han visar att han är tillräckligt stark för att bortse från vad någon säger i Bryssel.

Särskilt gäller det EPP, den konservativa partigrupp i EU-parlamentet, som Orbáns eget parti Fidesz är medlem i. Trots intern och extern kritik har EPP vägrat sparka ut Orbán, men den drog ändå ”en röd linje” vid just behandlingen av CEU.

Orbán synade bluffen. Och vann.

Manfred Weber, tysken som är EPP:s kandidat till att bli EU-president, twittrar lamt att han är ”extremt besviken” över universitetets flytt. Men ingen andas något om att peta Fidesz ur partiegruppen.

https://twitter.com/ManfredWeber/status/1069596131087327233

Även USA verkar ha låtit sig invaggas i en tro att CEU på något sätt skulle kunna räddas. Den amerikanske ambassadören David Cornstein – en 80-årig affärsbekant till Donald Trump från New York – deklarerade när han tillträdde i somras att universitetets framtid var högsta prioritet.

Han ska sedan, enligt Buzzfeed, ha arbetat i det tysta för att få den ungerska regeringen att backa, bland annat genom att tona ner den amerikanska kritiken mot auktoritära tendenser i Ungern. Uppenbarligen en misslyckad taktik.

Nu när flytten är ett faktum säger Cornstein, som kallar Orbán sin vän, till Washington Post att ”det inte har något med akademisk frihet att göra” samtidigt som han skyller beslutet på – vem annars? – George Soros.

”Det lönar sig att arbeta med regeringen”, säger Cornstein.

CEU-rektorn Ignatieff pekar på att stöddeklarationer och uttalanden inte har räckt till för att beveka Orbán, eftersom det till största del har handlat om tomma ord.

– Ingen har satt press på Ungerns regering utifrån, konstaterar han.