Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polsk ”mediereform” luktar Putin lång väg

Foto: Alik Keplicz/AP/TT

ANALYS. Jaroslaw Kaczynski är fast besluten att skapa ett mer auktoritärt Polen. Men för varje nytt steg bort från demokrati närmar han sig en konfrontation. Nu tyder mycket på att han tvingas backa från idén att stöpa om medierna efter rysk modell.

Ledamöter som sittstrejkar och övernattar i parlamentet, tidningar och sajter som trycker blanka sidor, en statsbudget som kuppas igenom i ett slutet rum.

Polens senaste politiska kris handlar om ett förslag som i praktiken är ett försök att få bort kritiska journalister från maktens boningar. Bara betrodda medier skulle i princip få rapportera från sejmen, parlamentets underhus. Övriga skulle portförbjudas.

Läs även: Fortsatta demonstrationer i Polen

Men precis som i oktober när det försökte totalförbjuda aborter tycks Polens styrande parti Lag och rättvisa, PIS, ha underskattat engagemanget hos många landsmän.

Då togs partiledaren Kaczynski på sängen av kvinnostrejker och massdemonstrationer. Regeringen tvingades under förnedrande former backa från en lagstiftning som skulle ha inneburit fängelsestraff för kvinnor som gjorde abort.

Även nu hörs överslätande mummel från PIS-håll efter en helg fylld av dramatik. Premiärminister Beata Szydlo, som först avfärdade stora gatuprotester som ”gnäll” från oppositionen, lät på söndagen hälsa genom sin talesman att ”det kan bli nödvändigt att erkänna att våra politiker inte har kommunicerat förändringarna på ett adekvat sätt till journalister".

President Andrzej Duda å sin sida höll fredsmöten med partiledare från den liberala oppositionen, och lovade att inga förändringar skulle genomföras utan konsultationer med mediechefer.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, en parlamentsledamot från oppositionen, sa att den kontroversiella budgetomröstningen kan tas om under den kommande veckan.

– Det går fortfarande att lugna ner situationen. Vi har alla fortfarande intresse av en överenskommelse.

Men samtidigt tävlade regeringstrogna medier om att häckla och svartmåla dem som motsätter sig PIS ”reformer” av tryckfrihet och annat.

Läs även: Annika Ström Melin: Händelserna i Polen kan försämra den redan spända relationen med EU

"Medierna har för mycket frihet", skanderade regimtrogna motdemonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa på söndagskvällen.

Samtidigt utropade PIS-trogna sajten Wpolityce att ”oppositionen planerar att ockupera parlamentet, med brinnande däck och barrikader”. Enligt sajtens källor planeras ett våldsamt "polskt Majdan" (revolutionen i Kiev vintern 2013–14), finansierat av tyskt kapital.

Ligger det något i detta? Kan man vänta sig en blodig revolution i vårt södra grannland, eller rent av inbördeskrig som det varnas för på annat håll?

Nej, den största faran är i stället ännu djupare klyftor i Polen, mellan två halvor av folket som får allt svårare att förstå varandra.

För de upphetsade tolkningar av läget vi nu ser luktar Putin-medier lång väg. Precis så fungerar Rysslands Kremltrogna tv-kanaler, tidningar och sajter sedan många år: alla som protesterar mot makten är våldsamma och betalda av CIA, Tyskland eller någon annan utomstående kraft som vill skada landet.

Det är precis den här utvecklingen som får Polens liberala, EU-vänliga opposition att protestera på Warszawas gator.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.