Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar-neveus-sinn-fein-stangs-ute-trots-exempellos-valsucce/

Världen

Ingmar Nevéus: Sinn Féin stängs ute trots exempellös valsuccé

Sinn Féin-anhängare jublar i Dublin efter beskedet om partiets stora valframgångar.
Sinn Féin-anhängare jublar i Dublin efter beskedet om partiets stora valframgångar. Foto: Ben Stansall/AFP

Rekordsiffrorna i valet för Sinn Féin – tidigare sammankopplat med IRA:s terror – betecknas som ett jordskred på Irland. Bedömare talar om ett historiskt skifte och slutet för landets tvåpartisystem.

Ändå tyder det mesta på att Sinn Féin inte får plats i regeringen.

Den irländska vallokalsundersökningen sent på lördagskvällen visade ett unikt resultat: dött lopp mellan tre partier.

Regeringspartiet, högerliberala Fine Gael fick 22,4 procent, Sinn Féin 22,3 och borgerliga oppositionspartiet Fianna Fail 22,2.

För Sinn Féins del bekräftar siffrorna en stark framryckning i väljarkåren som opinionsmätningar före valet har visat. I flera mätningar har Sinn Féin legat i topp – en uppseendeväckande utveckling för ett parti som vid lokalvalen i maj 2019 fick 9,5 procent av rösterna.

Resultatet nu visar att en stor del av väljarkåren inte bryr sig om Sinn Féins arv av stöd för terror under de 30 år av oroligheter i Nordirland när partiet var IRA:s politiska gren. Under perioden som kallas ”The Troubles”, fram till fredsavtalet 1998, försvarade partiet IRA:s väpnade kamp för att driva ut britterna, som inkluderade mord och sprängningar och som skördade många civila dödsoffer.

Söder om gränsen, i republiken Irland, ses Sinn Féin nu plötsligt som ett trovärdigt vänsteralternativ till det borgerliga ”etablissemanget”, och har gått till val med löften om frysta hyror, infrastruktursatsningar och sänkt pensionsålder.

Särskilt unga väljare, utan egna minnen av den våldsamma Nordirlandskonflikten, stöder Sinn Féin. I åldersgruppen 18–34 år är partiet klart störst.

Premiärminister Leo Varadkar trodde att hans hantering av brexitförhandlingarna skulle ge honom en seger. Men bara en procent av väljarna såg brexit som en viktig valfråga.
Premiärminister Leo Varadkar trodde att hans hantering av brexitförhandlingarna skulle ge honom en seger. Men bara en procent av väljarna såg brexit som en viktig valfråga. Foto: Peter Morrison/AP

Rösträkningen inleddes på söndagsförmiddagen och rapporter från olika valkretsar tyder snarast på att det går ännu bättre för Sinn Féin än vad lördagskvällens mätning visade.

Ett av många exempel: i valkretsen Dublin West låg Sinn Féins kandidat Paul Donnelly först med 29 procent av rösterna när tre fjärdedelar hade räknats. Premiärminister Leo Varadkar var tvåa med 18 procent.

På samma sätt såg det ut på många håll i landet. Etablerade politiker såg sig brädade av uppstickarna från Sinn Féin.

Irlands valsystem innebär att väljarna rangordnar flera kandidater på röstsedeln. I takt med att kandidater slås ut tillfaller deras väljares andrahandsröster andra kandidater, ända tills tre, fyra eller fem kandidater har valts.

Räkningen är mycket komplicerad och det kan ta flera dagar innan alla mandat är fördelade.

Redan på söndagen stod det dock klart att Fine Gael, Fianna Fail och Sinn Féin tillsammans kommer att kontrollera runt två tredjedelar av parlamentet. Upplagt alltså för två av de tre att samarbeta.

Men så lär det inte bli. Även om Sinn Féin skulle bli största parti så kommer partiet med största sannolikhet att hamna utanför nästa regering. Båda de etablerade partierna Fine Gael och Fianna Fail har sagt nej till samarbete med partiet – just på grund av dess historiska IRA-koppling.

Återstår en ”stor koalition” mellan de två traditionella partierna, de som har turats om att regera Irland i snart hundra år. Leo Varadkar är öppen för detta.

Samtidigt vore det ett slag i ansiktet på många väljare som har övergett Fine Gael och Fianna Fail just för att de är trötta på tvåpartisystemet.

Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonald är Irlands mest populära politiker – och mer än fördubblade sitt partis resultat i lördagens val.
Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonald är Irlands mest populära politiker – och mer än fördubblade sitt partis resultat i lördagens val. Foto: Brian Lawless/AP

Det mesta tyder ändå på att antingen premiärminister Leo Varadkar eller Fianna Fail-ledaren Micheál Martin – vem av dem som nu får flest mandat – bildar en minoritetsregering, med stöd från oberoende parlamentsledamöter och småpartier.

Långa regeringsförhandlingar väntas. Men Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonald kommer att lämnas ute i kylan, trots valsuccén.

Läs mer:

Så blev den osannolike irländaren premiärminister 

”IRA-partiet” Sinn Féin i topp inför Irlands val