Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar-neveus-vanstersegern-i-irlands-val-gar-mot-trenden-i-europa/

Världen

Ingmar Nevéus: Vänstersegern i Irlands val går mot trenden i Europa

Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonalds seger i det irländska valet ger eko i Europa.
Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonalds seger i det irländska valet ger eko i Europa. Foto: AFP

Irland går emot strömmen i europeisk politik. Medan klyftan i allt fler länder går mellan högerpopulister och resten, då väljer irländarna i stället att dela upp sig enligt den ”gamla modellen” – i ett höger- och ett vänsterblock.

Det är en slutsats man kan dra av vänsterpartiet Sinn Féins sensationella valseger.

Den gamla uppdelningen av politiken dödförklaras regelbundet. Nu handlar det inte längre om traditionell höger mot vänster sägs det, inte om skatter, bidrag och statens roll i ekonomin. I stället står två nya läger mot varandra – de som värnar om nationell identitet, mot dem som står för öppenhet och liberalism.

Då blir frågor som invandring och EU-medlemskap det allt kretsar kring.

Vi har sett det i Storbritannien, där Boris Johnsons Tories allt mer liknar ett engelskt nationalistparti. Där den betydelsefulla skiljelinjen i flera år har gått mellan brexitörer och EU-vänner.

Och även i Sverige, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet regerar med stöd av två liberala partier, samtidigt som ett ”konservativt block” håller på att formeras.

Men Irland går motsatt väg och återupprättar den gamla, utdömda modellen. Det visar den exempellösa framgången för Sinn Féin i helgens val.

Partiet – som för mindre än ett år sedan fick 9 procent i lokalvalen – blir nu störst med runt 25 procent av väljarnas förstahandsröster.

– Det är ett ja till förändring, säger partiledaren Mary Lou McDonald. Detta är inte längre ett tvåpartisystem. Folk vill ha en annan typ av regering.

Hon tänker nu sondera möjligheterna att regera tillsammans med två mindre socialdemokratiska partier samt De gröna. Sammantaget har detta tänkta vänsterblock fått drygt 41 procent av rösterna. Men när mandaten är färdigräknade handlar det troligen snarast om 35 procent i parlamentet.

Icke desto mindre är det ett jordskred för Irlands politiska system.

Här har två med våra mått mätt borgerliga partier dominerat politiken i hundra år. Fine Gael och Fianna Fail är i mångas ögon lika som bär politiskt, och de flesta av dess företrädare skulle förmodligen känna sig hemma inom Moderaterna om de var svenskar.

Nu får båda dessa etablerade partier se sig slagna av Sinn Féin, det parti som en gång var IRA:s politiska gren – och som stödde dess väpnade kamp mot Storbritannien under 30 år av oroligheter i Nordirland.

Men kopplingen till IRA-terrorn betyder inte så mycket längre, särskilt inte för yngre väljare. 22 år har gått sedan fredsavtalet i Belfast, och ”The Troubles” är historia nu.

Viktigare i dag är att det har saknats ett vänsteralternativ i irländsk politik, och att Sinn Féin nu spelar den rollen. Partiet lovar höjda skatter för rika, satsning på offentlig sjukvård, frysta hyror och 100.000 nya bostäder.

Klassisk socialdemokratisk politik, så som många minns den i andra europeiska länder. Samtidigt som de två etablerade partierna står för låga skatter och en allmänt företagsvänlig politik som ska höja tillväxten.

De ”nya” frågorna om nationell identitet lyser däremot med sin frånvaro i den irländska debatten. Något betydande EU-skeptiskt parti finns inte. Inte heller något ”invandringskritiskt” parti.

Detta speglar av allt att döma väljarnas preferenser. Bara en procent tyckte att invandring var en viktig valfråga, enligt en undersökning på lördagskvällen. Lika få brydde sig om brexit.

Att Mary Lou McDonald skulle bli premiärminister ter sig osannolikt, eftersom varken Fianna Fail eller Fine Gael vill samarbeta med henne.

Hennes framgång är ändå ett jordskred på Irland. Som ger eko i resten av Europa.

Läs mer:

Sinn Féin stängs ute trots exempellös valsuccé  

Så blev den osannolike irländaren premiärminister