Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/instangda-invanare-i-wuhan-ropar-kampa-pa-till-varandra/

Världen

Instängda invånare i Wuhan ropar ”kämpa på” till varandra

00:57. Virtuellt solande framför datorn med tillhörande paraplydrink – så får instängda i Wuhan tiden att gå.

Invånarna i den isolerade 11-miljonersstaden Wuhan i Kina är fortsatt uppfinningsrika när de, mer eller mindre instängda i sina hem, försöker få tiden att gå. Ett sätt är att öppna fönster och balkongdörrar och ropa till varandra: ”Wuhan, kämpa på!”

Det nya coronaviruset fortsätter kräva sina offer, i Wuhan, i andra städer i Kina, samt på allt fler håll runtom i världen. Men livet måste fortsätta. Ordspråket som säger att ”nöden är uppfinningarnas moder” tar sig i dessa dagar uttryck som måhända är förvånande, samtidigt exempel på att när vardagens aktiviteter tvunget ligger i träda så hittar människor på annat.

Karantänen som gäller i staden där viruset fick fäste i slutet av förra året, följt i början av januari av det första fallet av smitta spridd mellan människor, har satt stopp för allt vad förflyttning och resande heter. Inne i lägenheterna i Wuhans många höghus ägnar sig de boende åt sådant som fiske i baljor, pokerspel med ansiktsmasker som insats, virtuellt solande framför datorn med tillhörande paraplydrink, biljardspel med tomater som klot och bestickspinnar som köer.

Hemmavideor sprids via kinesiska appen Douyin, filmade aktiviteter som plockas upp av nyhetsbyråer och sprids över världen, rapporterar tidningen Metros brittiska upplaga. Och där ser vi hur man faktiskt på ett sätt ”vågar sig ut” – trots smittohotet – genom att öppna fönster och balkongdörrar och unisont ropa ut uppmuntrande maningar om att inte ge upp. ”Wuhan, kämpa på”, lyder det mellan husväggarna.

Det tog tio dygn att bygga Huoshenshan-sjukhuset i Wuhan. De första patienterna ska ha lagts in på söndagen.
Det tog tio dygn att bygga Huoshenshan-sjukhuset i Wuhan. De första patienterna ska ha lagts in på söndagen. Foto: Chinatopix / AP, TT

Under en presskonferens på måndagen tipsade kinesiska psykologer om aktiviteter som dataspel, kalligrafi, bokläsning, sång, fysisk träning och meditation som medel att skjuta undan en del av den annars så ensidigt negativa nyhetsfloden.

– Det sällskap som familj och vänner innebär är ett viktigt socialt stöd. Tänk på vilken värdefull livserfarenhet du ändå kan få ut av det som nu sker, säger Chen Xuefeng, biträdande chef för kinesiska vetenskapsakademins avledning för psykologi, rapporterar amerikanska tidningen Washington Post.

En aktivitet som ter sig lågaktiv, det på nätet liveströmmade byggandet av två sjukhus i Wuhan, uppges av statskontrollerade tidningen Global Times ha fått över 40 miljoner kineser att bänka sig framför närmaste dataskärm, rapporterar brittiska mediebolaget BBC. Men för ett sjukhusbygge är det verkligen inte fråga om något lågaktivt skeende. Schaktningen för Huoshenshan-sjukhuset i Wuhan inleddes fredagen den 24 januari – och redan i söndags, den 2 februari, uppges de första virusdrabbade patienterna ha lagts in för vård.

Byggtid: tio dygn – möjliggjort med ett konsekvent användande av förproducerade byggelement och -moduler som med kranar lyfts på plats.

På måndagen var arbetet med inredningen av Huoshenshan-sjukhuset inne i sitt slutskede.
På måndagen var arbetet med inredningen av Huoshenshan-sjukhuset inne i sitt slutskede. Foto: Liu Fang / Zuma Press, TT

Byggets maskinpark har tydligen fascinerat tittarna, som tilldelat sådant som cementblandare, grävskopor, kranar och lastbilar olika smeknamn. Grävmaskiner har döpts efter sin färg, exempelvis ”Lilla gula” och ”Lilla blå”. Och kinesiske kejsaren Song Huizong (1082–1138) har gett namn åt en av cementblandarna.

Innan myndigheterna satte stopp för kommunikationerna i området hann flera miljoner av stadens totalt elva miljoner lämna Wuhan, i hopp om att undkomma smittorisken. Den kraftigt reducerade fordonstrafik detta bland annat lett till har fått barn att ägna sig åt något de inte mäktade med tidigare: att med hög träffsäkerhet från hemmets fönster räkna alla passerande bilar.

Läs mer:

Sjukhusbyggen i Wuhan sänds live – följs av miljoner

Wuhans uttråkade invånare är fast på obestämd tid