Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Intensiv medling i Kairo om Gaza

Gaza besköts från luften och havet när den israeliska offensiven gick in på sitt femte dygn. Medan Gaza avfyrade raketer mot Israel – och antalet palestinska dödsoffer steg – pågick intensiva medlingsförsök i Kairo.

Omkring 400 egyptiska aktivister i bussar har anlänt till gränsövergången Rafah, mellan Gazaremsan och Egypten. Ombord på bussarna fanns representanter för flera olika egyptiska partier och politiska rörelser, som ville "visa stöd för folket i Gaza". Aktivisterna ämnade att fortsätta in i Gaza.

Minst 21 palestinier dödades i israeliska attacker på söndagen, vilket gör offensivens femte dag till den blodigaste hittills, enligt AFP.

Samtidigt som de båda sidorna fortsätter att angripa varandra med raketer och bomber, pågår även attacker på nätet.

Över 44 miljoner försök har gjorts att hacka Israels officiella webbsidor sedan offensiven mot Gaza inleddes, meddelar Israels finansminister Yuval Steinitz. Enligt Steinitz lyckades bara ett, men mot vilken sida ville han inte säga. Hackerattackerna har främst riktat sig mot militären, presidenten, utrikesdepartementet och premiärministern, rapporterar AFP.

Israel använder sig av sociala medier i sin krigföring, bland annat twittrar den israeliska armén IDF om attacker i realtid.

Minst tio civila, varav fyra barn, miste livet när israeliskt flyg anföll en Hamasföreträdares hus i Gaza city på söndagen. Attacken uppges vara den enskilt dödligaste sedan Israels offensiv inleddes.

En befälhavare inom Hamas, med ansvar för den väpnade grenens raket-operationer, har dödats i norra delen av Gaza city, meddelar den israeliska armén.

Två mediebyggnader i staden Gaza träffades under natten. Åtta palestinska journalister skadades, en tvingades amputera benet, enligt lokal sjukvårdspersonal. Israels armé sade att den attackerat en ”antenn som använts av Hamas för terrorverksamhet”.

Samtidigt fortsatte raketattackerna från Gaza mot Tel Aviv. Minst tre raketer avfyrades men oskadliggjordes av robotskölden Iron Dome. Norsk-israeliske Björn Hermann, talesman för Israels armé IDF, uppgav till TT att flera raketer från Gazaremsan även träffade en lekplats och ett bostadsområde i israeliska Ashkelon.

Hittills har minst 65 palestinier dödats och hundratals skadats, medan tre israeler har mist livet och dussintals skadats.

I skuggan av våldet pågår intensiva medlingsförsök i Egypten. Ett israeliskt sändebud landade på söndagen i Kairo för samtal om en eventuell vapenvila med Hamas, enligt en egyptisk säkerhetskälla, och Hamasföreträdare sade att intensiva samtal pågick med fokus på att enas om garantier och villkor för en vapenvila.

Israels president Shimon Peres sade i en intervju med Sky News att han välkomnar Egyptens försök att få till en vapenvila, men att Hamas hittills avfärdat förslagen.

Trots detta är Israel redo att ”avsevärt utvidga” operationen mot Gaza, meddelade premiärminister Benjamin Netanyahu när han inledde ett regeringsmöte.

Storbritanniens utrikesminister William Hague bedömer dock att en markoffensiv mot Gazaremsan skulle ”beröva Israel mycket av det internationella stöd och den sympati landet har”.

Issam Younis, på den palestinska människorättsorganisationen al-Mazans kontor i Gaza city, sade till TT på söndagen att folk i största möjliga mån höll sig inomhus.

– Problemet är att det inte finns några säkra skyddsrum, så man får sitta hemma med familjen och vänta på att nästa raket ska slå ner, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.