Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/intensiv-valspurt-i-israel-nu-vantar-en-oviss-rostrakning/

Världen

Intensiv valspurt i Israel - nu väntar en oviss rösträkning

00:55. I dag är det parlamentsval i Israel. Kampen står mellan Benjamin Netanyahu och Benny Ganz. DN besökte två vallokaler i Tel Aviv.

Det blev en solig slutspurt på en intensiv israelisk valrörelse Tel Aviv. Uppstickaren Kahol Lavan hoppas plocka många röster i kuststaden, som anses vara ett liberalt fäste.

Rätta artikel

– Det är verkligen dags för ett skifte nu, sade Libor Sales till DN innan han gick in till skolan i stadsdelen Florentin och lade sin röst på Benny Gantz och hans valallians ”Blåvitt”, Kahol Lavan.

Men den israeliska väljarkåren är splittrad. Vi sätter oss i bilen och kör tio minuter bort från den mondäna stadsdelen Florentin, där stadsodlingar gror på gatorna och vegorestauranterna ligger vägg i vägg, Ut till industriförstaden Holon, med höghus, dammiga gator och en stor andel invandrare. Här är det ultraordoxa Shass som anger tonen och som har flest aktivister framför vallokalerna.

Men också det starkaste regeringspartiet, Likud, får många röster här. Josef (som inte vill uppge sitt efternamn) säger, med eftertryck, när han hör att vi kommer från Sverige.

– Sverige! Där dussintals flickor våldtas varje dygn av muslimer. Så vill jag inte ha det här. Det är därför jag lägger min röst på Netanyahu.

Valdagen mitt i veckan blev en extra semesterdag och många valde att åka till stränderna – kanske utan att ta vägen förbi vallokalerna. Benjamin Netanyahu lade ut ett meddelande på twitter där han uppmanade väljarna att ”gå från stranden och gå och rösta”. ”Annars kanske ni vaknar i morgon med en vänsterinriktad premiärminister”.

Oavsett om Netanyahu eller Gantz får flest röster väntas trixiga regeringsförhandlingar. Israel har alltid styrts av koalitionsregeringar. Inget enskilt parti har någonsin fått en majoritet av den 120 mandaten i parlamentet, Knesset.

Det förmodas vara lättare för Netanyahu att bilda en regeringskoalition än för Gantz. Netanyahu har en närmare relation till andra högerpartier och till religiösa partier. Valresultatet väntas framåt midnatt svensk tid, eller timmarna in på det nya dygnet.

Läs mer: Benny Gantz - en officer och en gentleman som kan hota Netanyahu