Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Intensiva flyganfall inför eldupphör i Syrien

Det planerade eldupphöret i Syrien föregicks på fredagen av mycket intensiva flygattacker i delar av landet.

”Mer än 30 flyganfall. Tre människor döda, många skadade. Stor förödelse. Några av attackerna var väldigt nära där jag bor.”

Så lyder det lakoniska mejl som den unge journalisten Firas Abdullah skickade till DN på förmiddagen. Firas Abdullah bor i Douma, en förstad till Damaskus, som ligger cirka tre mil nordost om den syriska huvudstaden.

Douma är ett starkt fäste för oppositionen, framför allt är grupperingen Jaish al-Islam starka här. Jaish al-Islam ingår i den paraplyorganisation av rebellgrupperingar som preliminärt accepterat två veckors vapenvila.

I Douma har Jaish al-Islam artilleri och avskjutningsramper, men de oupphörliga attackerna från syriskt artilleri och flyg, och ryska Suchoiplan, har också drabbat civila.

I slutet av oktober förra året dödades minst 70 civila och över 600 skadades när syriskt och ryskts stridsflyg attackerade en utomhusmarknad.

Och på fredagens förmiddag, ett halvt dygn innan det planerade vapenstilleståndet, regnade det dödsbringande missiler över Douma och grannorten Ghouta.

”Det är ryska plan”, skriver Firas Abdullah.

Formellt ska vapenvilan träda i kraft vid midnatt lokal tid (klockan 23 svensk tid). Men innan dess förväntas de stridande parterna lämna sina slutgiltiga besked. Sedan ska överenskommelsen godkännas av ett utskott inom den internationella stödgruppen för Syrien, (ISSG) som förhandlat fram eldupphöret. Därefter väntas FN:s säkerhetsråd godkänna en resolution om saken.

Men åtminstone i Douma fanns inga tecken på fred timmarna innan vapenvilan, eller någon förväntan på ett slut på våldet.

”Airforces get crazy on us” – ”Stridsflyget är på oss som tokiga”. Så löd Firas Abdullahs senaste uppdatering från Syrien på fredagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.