Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Intern rapport: Kölnpolisen stod maktlös inför våldsamma kaoset

Mycket folk intill Hauptbahnhof, Kölns centrala järnvägsstation, på nyårafton. Till höger i bild syns Kölnerdomen, stadens mäktiga katedral.
Mycket folk intill Hauptbahnhof, Kölns centrala järnvägsstation, på nyårafton. Till höger i bild syns Kölnerdomen, stadens mäktiga katedral. Foto: Markus Böhm / AP

I en läckt polisrapport om händelserna i tyska Köln på nyårsafton, då kvinnor sextrakasserades och bestals av berusade män, beskrivs ett omfattande kaos som ställde polisen maktlös när attackerade personer – både kvinnor och män – ropade på hjälp.

Tyska tidningen Der Spiegel, som fått ta del av den interna rapporten, skriver att rapportens författare, ett högt uppsatt polisbefäl, ingående skildrar hur ordningsmakten helt tappade kontrollen över situationen i stadens centrum, i och kring den centrala järnvägsstationen Hauptbahnhof. ”Kvinnor, med eller utan sällskap, formligen löpte gatlopp genom massan av gravt berusade män, något som ord inte kan beskriva”, heter det i rapporten som tagits fram av tyska nationella polisen Bundespolizei.

Folkmassan framför och inne på järnvägsstationen lät sig inte påverkas av polisens närvaro, heter det i rapporten. Poliser ställdes inför många upprörda, gråtande och rädda fotgängare, framför allt kvinnor och flickor, som vittnade om ”bråk, stölder sexuella övergrepp mot kvinnor, och så vidare”. De attackerade identifierade gång på gång förövarna som invandrare.

Rapportförfattaren konstaterar att identifiering av våldsverkarna var ”olyckligtvis inte längre möjligt” – vilket förklaras med att ”ordningsmakten inte var mäktig att ta kontrollen över situationen, med alla incidenter, överfall, brott, etcetera”. Raden av enskilda händelser var helt enkelt för många under en och samma tidsperiod.

Författaren beskriver ”en kaotisk situation” där poliser befarade att människor skulle kunna drabbas av svåra skador, rent av dödsfall.

Poliser bombarderades med fyrverkeripjäser och glasflaskor. Även efter det att platsen utanför stationen rensats så förekom ”upprepade fysiska konfrontationer mellan människor och grupper av människor, stölder och rån mot människor på flera platser samtidigt”.

Rapportförfattaren kallar det som hände ”kaotiskt och skamligt”. Under dagarna som följt efter nyårsafton har Kölnpolisen fått in över 100 anmälningar om brott av skilda slag.

Beskrivningen i rapporten som helhet skiljer sig totalt från den som polisen gick ut med på nyårsdagen, då man sade att nyårsaftonen i den tyska storstaden förflutit ”avspänt”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.