Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Internationell press: Svenska medier bryter sin tystnad om kungens liv

Kungaaffären kring ”Den motvillige monarken” uppmärksammas stort utomlands. Tyska, nordiska, engelska och en och annan amerikansk samt fransk tidning skriver om Carl XVI Gustaf som är ute på älgjakt men som själv blir ett villebråd.

Flera internationella tidningar och nyhetssajter uppmärksammar i dagarna affären kring boken ”Den motvillige monarken”. Med tanke på Silvias härkomst skriver förstås den tyska pressen allra mest.

Tyska Der Spiegel menar att kungakronan hamnat på sned och har rubriken ”En kunglig kälkborgare” (kälkborgare= person från det lägre borgerskapet). Tidningen beskriver ”Den motvillige monarken” som en skandalös biografi och att Sverige nu för första gången diskuterar sin monarks moraliska integritet. Tidningen beskriver vidare hur boken sålde slut snabbare än vad Stieg Larsson eller Henning Mankell skulle kunnat drömma om och jämför med Victorias påkostade bok ”Vårt bröllop”, som bara sålts i några tusen exemplar trots att den funnit till salu i månader.

Die Presse skriver om den svenska statschefen under rubriken ”Kung Carl Gustaf: Från jägare till jagad”, att ”kungen har gjort besök på stripklubbar och haft överdådiga kalas” till den grad att han ”skämt ut sig”. Tidningen analyserar också kungens möte med pressen i samband med en älgjakt, som om han tagit några för många snapsar samt därefter ”filosoferat berusad” och om en ”krishantering på förskolenivå”. Historien fortsätter med att citera boken om kungens påstådda besök på stripklubbar i Atlanta och Bratislava, den påstådda kärleksaffär med en känd popsångerska, extravaganta banketter med unga damer kryddat med en serbisk gangster.

Die Welt skriver om stripklubbsöverdrifter och en ”kung som inte är så smart”. Här beskrivs också andra citat från Carl Gustaf som han senare fått be om ursäkt för. Tidningen har också ett råd till de utländska statsöverhuvuden som hamnar bredvid honom, att hellre tala om snabba bilar än världspolitiken.

Tyska Bunte tar en galabild med Carl Gustaf & Silvia och klistrar sedan dit en bild med en svensk popstjärna, mitt emellan. Tidningen menar också att den svenska pressen nu som en vulkan "spyr glödhet aska över kungligheterna".

Litauiska nyhetsbyrån ATN skriver om hur alla svenskar nu får se en hittills okänd sida av sin kung.

Danska BT gör ett större nummer av att författarna till boken skulle varit ”avlyssnade av Säkerhetspolisen” och att "Carl Gustaf flyr till Kina".

Spanska ABC berättar om kung Carlos Gustavo som inte vill prata om historien, och ett Sverige där kungahuset har förlorat i aktning.

Amerikanska Examiner skriver oförblommerat om utomäktenskapliga förbindelser med en popstjärna och undrar om denna är tremänning med drottning Elizabeth. Tidningen Boston Globe berättar om en bok som inte utelämnar något. Och att den långa traditionen som svenska medier haft att inte berätta om kungens privata liv nu är bruten.

Brittiska The Telegraph berättar också om påstådda otrohetsaffärer. Tidningen Daily Mail berättar om en modern kung för det 21:a århundradet, älskad av sitt folk och gift med sin drottning Silvia under 34 år - ett äktenskap som hittills framhållits som ett exempel på hur ett äktenskap ska vara - men att nu har något hänt.

Norska tv-nyheterna låter Kung Carl Gustaf berätta om en ”obehaglig läsning” och berättar om en jakt i Trollhättan som gick dåligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.