Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Internets bästa troll” sätter loser-stämpel på Trump

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump som har en snudd på patologisk ovana att stämpla meningsmotståndare som förlorare får i någon mening smaka sin egen medicin efter nederlaget i Iowa.

Donald Trump led ett svidande nederlag i Iowa när Texassenatorn Ted Cruz vann det republikanska nomineringsmötet. Det orsakade en del skadeglada reaktioner i sociala medier. Trump som stämplat politiker till höger och vänster som förlorare och twittrat att ”Ingen kommer ihåg en tvåa” fick nu äta upp sina hårda ord.

Sökningar med nyckelorden ”Trump” och ”loser” rakade på tisdagen i höjden i USA, enligt Google Trender. Och i sociala medier publicerades inlägg om vilken dålig förlorare Donald Trump är.

Flera medier uppmärksammade att den som försöker komma in på webbsidan loser.com skickas vidare till Wikipedia-artikeln om Donald Trump.

Domänen loser.com ägs av Brian Connely, 45, en systemanalytiker i South Carolina. Han registrerade den 1995. Sedan dess har Connely vid flera tillfällen omdirigerat den till personer eller organisationer som han retat sig på. Bland dem finns USA:s president Barack Obama, artisten Kanye West och Wikileaks. Connely säger att det varit med glimten i ögat som han pekat ut någon som ”loser”, men att det är mer allvar den här gången.

– En man som attackerar muslimer, som attackerar amerikanska muslimer, som sprider rädsla och sår tvivel – det är själva definitionen av en förlorare, säger Brian Connely till Washington Post som beskriver honom som ett av ”internets bästa troll”.

Redan i mitten på december lät Connely loser.com vidarebefordra trafik till Wikipedia-artikeln om Donald Trump. Det skedde efter att Trump meddelat sin plan på att neka alla muslimer inresa i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.