Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Interpolchefen varnar för terrorlucka

Trots att en vanlig resenär irriteras över passkontroller, bortkastade vattenflaskor och pipande metalldetektorer som reagerar på bälten och klockor står EU:s gränser vidöppna för terrorister. Det anser Interpolchefen Ronald Noble som i en intervju kritiserar EU-länderna för att ta för lätt på säkerheten.

Det är i en intervju med den brittiska tidningen The Independent som Noble riktar stark kritik mot den bristande passkontrollen. Med 15 miljoner borttappade eller stulna pass på vift kan en tilltänkt terrorist mycket väl tänkas använda sig av ett sådant för att ta sig in i ett EU-land.

Trots det är det få EU-länder som kontrollerar om det pass som en passagerare visar upp är något av dessa 15 miljoner. Den databas som finns utnyttjas inte.

– Det är så många grundläggande steg som inte tas och detta kan leda till ett nytt 11 september, till en ny bombattack i London eller till ett nytt 11 mars i Madrid, säger Noble till tidningen.

Ronald Noble, som tidigare varit chef för amerikanska Secret Service, avslöjar att det bara under förra året släpptes igenom 500 miljoner passagerare som aldrig fick sina pass kontrollerade mot Interpols databas.

– I dag är det färre länder än vad jag har fingrar på ena handen som utnyttjar databasen för att kontrollera passen.

Ronald Noble säger också att han hoppas att det inte ska krävas ytterligare ett terrordåd där någon tagit sig in i ett land med hjälp av ett stulet pass för att få EU-länderna att förstå allvaret. Han påpekar också att Schengenavtalet, där EU-medborgare ska kunna resa fritt inom EU utan att visa pass, förutsätter att passkontrollen in i EU är säker och noggrann.

Det enda land som systematiskt kontrollerar en resenärs pass mot Interpols databas är Storbritannien, skriver tidningen. Den kontrollen gjorde att 11.000 personer hindrades från att resa in i Storbritannien 2010 eftersom deras pass inte var deras egna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.