Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/invanarna-i-dayton-sorjer-efter-skjutningen/

Världen

Invånarna i Dayton sörjer efter skjutningen

”Vi kan få slut på vapenvåldet”, står det på plakat under vakan i Dayton, Ohio, på söndagskvällen. Foto: Megan Jelinger/AFP

Invånarna i Dayton, Ohio, sörjer offren i helgens skjutning – då nio personer dog. Under en vaka på söndagskvällen krävde de att myndigheterna skulle agera. 

– De är döda. De kommer aldrig hem igen, de träffar aldrig sin familj igen, säger Damon Davenport som förlorade två kusiner. 

Natten till söndagen, lokal tid, sköt en man med skyddsväst ihjäl nio personer och skadade 27 i ett nöjesdistrikt i Dayton, Ohio. Dödsoffren var mellan 22 och 57 år. 

Polisen har identifierat gärningsmannen som 24-åriga Connor Betts från Bellbrook, Ohio. Betts körde till platsen i ett sällskap. Där ingick hans syster, ett av dödsoffren.  Dessutom skadades ytterligare en man i bilen. Polisen tror inte att offren kände till vad Connor Betts planerade att göra när de åkte till nöjesdistriktet tillsammans, uppger källor inom rättsväsendet till CNN.

Polischefen i Bellbrook har varit i kontakt med familjen, som säger att de inte är redo att prata om sina barn.

– De är offer, och vi behandlar dem som sådana, säger han till CNN:s samarbetskanal WLWT.

Strax efter klockan 20 på söndagskvällen hedrade invånare i staden de döda genom en vaka, där de bland annat sjöng ”Amazing Grace”. Tio duvor släpptes upp i luften – nio representerande offren och en de överlevande. 

Daytons borgmästare och Ohios guvernör Mike DeWine närvarade. När Mike DeWine talade avbröts han av personer som skanderade: ”Få till en förändring”. 

Guvernören sade att familjernas smärta inte kan raderas, varpå många skanderade: ”Gör någonting”. 

Damon Davenport förlorade två av sina kusiner vid dådet. 

– De är döda. De kommer aldrig hem igen, de ser aldrig sin familj igen… Donald Trump, jag vill att du ska höra det här. Du behöver vara här nu, säger han till CNN.

Han är mycket kritisk till vapenlagarna. 

– Människor kan gå och köpa vapen utan att ens vara registrerade eller kvalificerade. De kan bara gå in i en vapenaffär och köpa tung utrustning och gå rakt ut och döda människor mitt i natten. Det här måste sluta och det här kommer att vara dagen då det gör det. 

Lois Oglesby förlorade också sin kusin: 

– Vi växte upp i samma kyrka. Hon arbetar på mina barns daghem. Vi växte alla upp i den här lilla staden. Vi tillhör alla samma familj. Alla lider, säger hon till Dayton Daily News

En kvinna skriver på Facebook att hon är chockad över sin väns död. Hon säger att kvinnan var som en familjemedlem. 

”Att förlora en älskad till meningslöst våld är bara orättvist, särskilt då det kunde ha förhindrats. Jag är så ledsen över att det här hände er alla”, skriver hon på Facebook.

Läs mer: 

Nio dödade i masskjutning i Dayton i USA 

Två masskjutningar på 12 timmar – detta hände i USA