Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Invandrare attackerade i Köln

Männiksor samlas utanför centralstationen i Köln på nyårsafton.
Männiksor samlas utanför centralstationen i Köln på nyårsafton. Foto: MARKUS BOEHM

Flera personer fick föras till sjukhus efter attacker mot invandrare i centrala Köln. Angreppen, som tycks vara organiserade, följde i svallvågorna av nyårsnattens övergrepp på kvinnor i den tyska storstaden.

Polisen i Köln rapporterar om två attacker mot invandrare under söndagskvällen.

I den ena fallet angrep en grupp på ett tjugotal personer sex pakistanier i närheten av centralstationen. Minst två av de angripna fick föras till sjukhus för vård, men ska nu ha skrivits ut.

Bara tjugo minuter senare attackerade och skadade en grupp på fem personer en syrier.

Tidningen Kölner Express skriver på sin sajt att en grupp "mc-gängmedlemmar, huliganer och dörrvakter" på en sluten facebookgrupp ska ha stämt träff för att "gå på människojakt i Kölns innerstad" och "röja upp" efter nyårsnattens händelser. Polisen vill dock inte bekräfta uppgiften, skriver Der Spiegel.

Däremot ska polisen ha fått information om att det fanns grupper som var ute efter att provocera. Under kvällen och natten kontrollerade polisen ett hundratal personer. Fyra av dem greps tillfälligt, men det oklart om de gripna misstänks vara inblandade i attackerna.

Nyårsnattens sexuella övergrepp mot hundratals kvinnor i Köln — polisen har fått in över 500 anmälningar — har skakat om Tyskland. Över 1.000 personer hade då samlats på den öppna platsen utanför centralstationen i Köln, en del av dem attackerade i grupp kvinnor. De flesta angripare ska ha varit invandrare, flyktingar eller asylsökande. Andra uppgifter säger att det främst var nordafrikaner från Marocko och Tunisien som samlats vid järnvägsstationen. Liknande övergrepp har rapporterats från bland annat Hamburg och Stuttgart. På söndagen sade inrikesminister Heiko Maas att han utgår från att övergreppen var organiserade.

Övergreppen har lett till en omfattande debatt. Å ena sidan kräver politiker av olika kulörer hårdare lagstiftning, å andra sidan varnar man för att misstänkliggöra flyktingar och invandrare i allmänhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.