Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Iowa är oproportionerligt viktigt”

Foto: Yin Bogu/All Over press

Iowas primärväl är invecklat och ifrågasatt. Men det kommer att fortsätta vara oproportionerligt viktigt för nomineringsprocessen så länge presidentkandidaterna och media gör det till en stor sak, skriver DN:s USA-korrespondent Sanna Torén Björling.

Är det vettigt att Iowas primärval är så viktigt?

Det är inte okontroversiellt att Iowa, en delstat i mellanvästern som inte alls är representativ för USA, får så stor betydelse i nomineringsprocessen till presidentvalet.

Proceduren med så kallade caucus skiljer sig också från vanliga primärval, och uppskattas inte av alla.

Varför ser kritiker problem med uppståndelsen kring Iowa?

Iowa är viktigt enbart för att Iowa är först ut i primärvalssäsongen som leder fram till partikonventen i sommar, då partiernas utser vem som blir deras kandidat i presidentvalet.

Problemet, som en del ser det, är att Iowas befolkning inte alls ser ut som USA:s. Mer än 90 procent av invånarna är vita, mot 77 procent i USA.

Dessutom har såväl liberaler som konservativa i hög grad värderingar långt ut åt vänster- respektive högerkanterna. Det tenderar att leda till att Iowa nobbar mittenkandidater, men premierar mer extrema.

Så hur försvarar man sig mot det i Iowa?

När det gäller demografin säger man: se på 2008. Bara för att befolkningen är vit, röstar den inte alltid vitt. Och Barack Obamas storseger här 2008 var en storskräll som kom att bli en viktig milstolpe på hans väg till Vita huset.

Det finns också praktiska faktorer som talar för Iowa: det är en delstat som är geografiskt hanterlig – det vill säga inte jättestor – och ekonomiskt möjlig – det vill säga inte jättedyr att exempelvis köpa tv-reklam i. Det gör att också okända kandidater med liten kassa har en reell möjlighet att faktiskt kampanja här.

Valdeltagandet är lågt, bara ungefär 20 procent av registrerade väljare. Det betyder ju att otroligt få amerikaner får otroligt mycket att säga till om?

Så är det. Systemet med så kallade caucus är omständligt, särskilt på den demokratiska sidan, där väljarna också öppet måste redovisa sina sympatier och ibland utsätts för hårda övertalningsförsök från grannar och bekanta i vallokalen. I slutänden är omröstningen på den demokratiska sidan en komplicerad räknemanöver där man fördelar delstatens delegater.

Den som inte vill skylta med sina politiska preferenser – för sin familj och sina grannar, eller på grund av att de har yrken där de behöver vara neutrala, som journalister, lärare eller präster – måste också avstå.

Förespråkarna menar att systemet uppmuntrar till fruktsamma politiska diskussioner och verkligt demokratiskt deltagande.

Så hur länge kommer Iowa att vara viktigt?

När amerikanerna börjar rösta inför presidentvalet är det en stor sak – och eftersom det sedan 40 år sker allra först i Iowa, är det inte konstigt att Iowa får uppmärksamhet. Även om långt ifrån alla kandidater som vinner här slutligen nomineras, är resultatet här betydelsefullt.

Det gör att de politiska kandidaterna lägger enorm tid på att ställa sig in hos Iowas väljare och reser hit med allt tätare mellanrum. Medierna bevakar vad som sker i dessa möten mellan kandidater och röstberättigade – allt närmare. Den mediala uppmärksamheten gör Iowa än mer intressant för politikerna – och för journalisterna, och så vidare. Så länge politiska kandidater och medier gör en stor sak av Iowa, kommer Iowa att vara oproportionerligt viktigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.