Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iowas-demokrater-nominera-den-som-vinner-over-trump-ar-viktigast-av-allt/

Världen

Demokrater i Iowa: Nominera den som vinner över Trump är viktigast av allt

Plakat bland Iowas väljare till stöd för Joe Biden, den som många av dem menar kan besegra Donald Trump och därefter ena USA.
Plakat bland Iowas väljare till stöd för Joe Biden, den som många av dem menar kan besegra Donald Trump och därefter ena USA. Foto: Jack Kurtz/Zuma Press

En klar majoritet av Demokraternas sympatisörer i USA-delstaten Iowa föredrar en presidentkandidat som är mäktig att besegra Donald Trump, snarare än en kandidat som nödvändigtvis delar deras uppfattning i viktiga frågor.

Presidentvalet i USA 2020

Klara besked om resultatet av Demokraternas primärval på måndagen i Iowa lyste med sin frånvaro i det rösträkningskaos som rådde ännu under tisdagsförmiddagen, lokal tid. Den vallokalsundersökning som nyhets-tv-kanalen NBC på eget bevåg genomförde gav däremot ett tydligt besked i ett annat avseende: Flertalet av partiets sympatisörer ser det som överordnat att få fram en kandidat som i själva presidentvalet i november tvingar bort president Trump från Vita huset. Och för att nå dit får väljarens egen dagordning och ideologiska inställning stå åt sidan – om så krävs.

Närmare två tredjedelar, 61 procent, av de tillfrågade väljarna sade att de helst skulle se att Demokraterna nominerade en kandidat som ”kan besegra Donald Trump”, medan endast en dryg tredjedel, 37 procent, vill ha en kandidat som ”instämmer med mig som väljare i viktiga frågor”.

Drygt en av tio som röstade i Demokraternas primärval uppgav för NBC News att de väntade ända till själva valdagen innan de bestämde sig för vilken kandidat som skulle få deras röst. I den gruppen av väljare var tidigare vicepresidenten Joe Biden och tidigare borgmästaren Pete Buttigieg favoriter – drygt en av fem väljare föredrog någon dessa.

Det var också den gruppen av väljare som känner extra starkt för att få fram en presidentkandidat som kan vinna tillbaka Vita huset till Demokraterna. 70 procent av dem uppgav för NBC News att de ser det som viktigare att partiets presidentkandidat klarar av att besegra Trump, än att kandidatens uppfattningar i viktiga frågor överensstämmer med väljarens.

En vallokalsundersökning som tidningen Washington Post låtit opinionsundersökande företaget Edison Media Research genomföra visar att klimatet numer är en politisk fråga som i hög grad engagerar Demokraternas sympatisörer. Fler än en av fem av Iowas väljare uppgav, efter att ha lagt sin röst, att synen på klimatförändringarna var det som främst avgjorde vilken kandidat de valde att stödja.

Det placerar frågan om globalt stigande temperaturer som nummer två bland de viktigaste politiska utmaningarna, efter den ständigt heta frågan om hur USA ska hantera landets hälso- och sjukvård. Klimatfrågan placerade sig före både sådant som utrikespolitik och ojämlik lönebildning.

Washington Post konstaterar att detta bidrar till att markera ett avgörande skifte i amerikansk politik, eftersom klimatfrågan är något som under åratal betraktats ha underordnad betydelse.

Läs mer:

Racet till Vita huset: Så funkar primärvalen

Vänsterdemokraten Bernie Sanders stora tillgång – har sagt samma sak i 40 år

Alla väntar på resultatet som ingen vet när det kommer

Björn af Kleen: Iowa hade inte råd med detta