Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iowas-roster-ska-kontrolleras/

Världen

Bernie Sanders utropar sig till segrare i primärvalet

Bild 1 av 2 Bernie Sanders vid en presskonferens i New Hampshire i torsdags.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Bild 2 av 2 Med 97 procent av rösterna räknade ledde Pete Buttigieg med 0,1 procentenhet.
Foto: Joseph Prezioso/AFP

Från Iowa intet nytt. Fortfarande återstår tre procent av rösterna från det demokratiska nomineringsvalet att räknas fyra dygn efter det att valet genomförts.

Detta hindrar inte Bernie Sanders från att utropa sig till segrare.

Presidentvalet i USA 2020

När 97 procent av rösterna är räknade leder fortfarande Pete Buttigieg, men bara med 0,1 procentenhet före Bernie Sanders. Detta sett till de delegater som varje kandidat lyckats vinna i varje county.

Det är också de rösterna som avgör vem som faktiskt kommer att kunna kalla sig vinnare när Iowa väl lyckats presentera ett resultat.

Men om man enbart ser till det totala antalet röster är situationen en annan och öppnar för att vi kan få en annan vinnare: Bernie Sanders.

Sanders har hittills fått 44.753 röster med Pete Buttigieg på andra plats med 42.235 röster. Något som fick Sanders att på torsdagen utropa sig till vinnare.

Fyra dygn efter det att rösterna i Demokraternas nomineringsval i Iowa skulle ha varit räknade meddelade Demokraterna att man kommer att börja kontrollera rösterna. 

Någon omräkning av samtliga röster handlar det inte om. Istället kommer pappersrösterna att stämmas av mot de elektroniska för att se om det finns problem.

Under torsdagen har också Iowademokraternas ordförande Tom Perez sagt att han kommer att kräva en oberoende granskning av resultatet på grund av de problem som uppstått.

De omfattande problemen med rösträkningen i Iowas nomineringsval har förklarats med ett programmeringsfel av en app som skulle se till att rösterna snabbt skulle bli räknade. Appen i sig sägs ha samlat in rösterna på rätt sätt men enligt Iowas demokratiska parti sållat bort en del röster och bara skickat vissa vidare. Något som upptäcktes av partiets säkerhetskontroller.

Björn af Kleen: Kan Buttigieg göra den demokratiska mitten mer attraktiv igen?

Siffrorna här nedan är ställningen mellan de större kandidaterna när 97 procent av rösterna redovisats strax före klockan 21 på torsdagen. 

■ Pete Buttigieg 26,2

■ Bernie Sanders 26,1

■ Elizabeth Warren 18,2

■ Joe Biden 15,8

■ Amy Klobuchar 12,2

■ Andrew Yang 1,0 

■ Tom Steyer 0,3

■ Michael Bloomberg 0,0

Under torsdagskvällen kom uppgifter via nyhetsförmedlaren Bloomberg att Andrew Yangs kampanj har avskedat dussintals av sina medarbetare efter det dåliga resultatet i Iowa.

Läs mer 

Så återspeglas socialdemokratins kris i USA:s primärval

Racet till Vita huset: Så funkar primärvalen