Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Irak: 279 döda rebeller på ett dygn

Foto: AFP

Irak hävdar att säkerhetsstyrkor har dödat 279 rebeller under de senaste 24 timmarna. Samtidigt publicerar extremistgruppen Isis bilder som uppges visa hur de avrättar irakiska soldater.

En talesperson för den irakiska regeringen gjorde uttalandet om de 279 dödade ”terroristerna” i dag på en tevesänd presskonferens. Rebellerna har dödats i samband med arméns motoffensiv för att slå tillbaka den extremistiska gruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

Isis har bland annat intagit städerna Fallujah och Tikrit samt stora delar av den viktiga staden Mosul och ser just nu ut att ha kontrollen över omkring en tredjedel av Irak. Målet är att inta huvudstaden Bagdad.

Under söndagen dödades också minst 15 människor och 23 skadades i två attacker: Den ena i en attack Bagdad där en bilbomb dödade minst 10 personer och skadade dubbelt så många i centrala staden. Den andra i en granatattack mot ett rekryteringskontor för frivilliga i provinsen Diyala i Irak. Tre av offren var soldater, uppger sjukhuskällor.

Dessutom anfölls staden Tal Afar, inte långt från den syriska gränsen, av Isis-anhängare och vid 21.30-tiden svensk tid kom uppgifter genom Reuters om att Isis tagit också den staden. Anfallet utfördes med hjälp av raketer som tagits över från irakiska styrkor förra veckan. Ett stort antal människor ska ha dödats också där och sjukhuset klarade inte av att ta emot alla skadade och döda.

På söndagen publicerade en webbplats tillhörande Isis bilder där man påstår sig avrätta irakiska soldater, skriver nyhetsbyrån AP. Bilderna visar bakbundna män klädda i civila kläder, många i fotbollströjor med namn som Ibrahimovic på ryggen, som tvingats lägga sig ned. En bild visar hur männen packats på ett lastbilsflak och en annan hur de tvingats ned i ett dike där de sedan skjuts till döds.

Tusentals irakier har hörsammat premiärminister Nuri al-Malikis uppmaning till frivilliga att ansluta sig för att bekämpa Isis.

I ett flyganfall mot kurdiska säkerhetsstyrkor vid Khanaqin längre österut dödades sex kurdiska soldater och ett 20-tal sårades. Det irakiska flygvapnet uppges ligga bakom anfallet, men det är oklart om de kurdiska styrkorna var tänkt måltavla. Både irakiska och kurdiska säkerhetskällor uppger att rebeller finns i området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.