Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/irak-is-ledaren-i-avlagset-omrade/

Världen

Irak: IS-ledaren i avlägset område

Abu Bakr al-Bagdadi i videon som släpptes på måndagen. Foto: Al-Furqan media via AP

Terrorrörelsen IS högste ledare Abu Bakr al-Bagdadi har framträtt i ett filmklipp för första gången på fem år. Han befinner sig på en relativt isolerad plats, enligt Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi.

Rätta artikel

– Angående al-Bagdadis position så kan vi inte delge underrättelseinformation just nu, men videon gör det tydligt att han är i ett avlägset område, säger Abdul Mahdi.

Att filmklippet släpptes tolkar premiärministern som ett försök av rörelsen att gjuta nytt mod i stridande medlemmar.

IS-ledaren tros vara någonstans i ökenområdena mellan Irak och Syrien, där rörelsens celler tagit skydd sedan dess territoriella "kalifat" fallit.

En säkerhetsrådgivare till den irakiska regeringen säger till Reuters att myndigheterna har misstänkt att al-Bagdadi kan befinna sig på någon av 17 olika platser, men att det nu minskats till fyra.

Erik Ohlsson: Så länge al-Bagdadi lever är IS inte besegrat

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt