Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Irak: Oväntad koalition presenterad

Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadr tillkännager ett samarbete med den shiitiske militärbefälhavaren Hadi al-Amiri efter parlamentsvalet i Irak.

De båda allianserna – störst och näst störst i parlamentsvalet i maj – vill gemensamt styra Irak de kommande fyra åren.

Det är oväntat eftersom al-Sadr tidigare låtit ovillig till samarbete med al-Amiris betydligt mer Iranvänliga allians.

Men vid en presskonferens i den heliga staden Najaf hyllade han bildandet av ”en sann allians för att snabba på arbetet med att forma en regering fri från dogmatism”.

– Det här är ett upprop till alla som bryr sig om nationella intressen. Vi kommer att bilda kommittéer för att diskutera alla sätt att påskynda utarbetandet av ett regeringsprogram, sade al-Amiri i sin tur.

Genom att forma en koalition med Hadi al-Amiris allians kommer Muqtada al-Sadrs block ett steg närmare majoriteten i parlamentet. Men det saknas fortfarande över 50 mandat.

Förra veckan beslutade parlamentet att alla röster ska räknas om i parlamentsvalet sedan resultaten ifrågasatts på vissa håll. Valkommissionen har överklagat. Strax efter beslutet anlades en brand i en lokal där vissa valsedlar förvarades, enligt premiärminister Haider al-Abadi ett försök till sabotage.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.