Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Irak vill tillåta äktenskap med nioåringar

Kvinnoaktivisterna Yanar Muhammed och Awezan Nuri, som själv blev bortgift när hon var 16, upprörs av det nya lagförslaget i Irak.
Kvinnoaktivisterna Yanar Muhammed och Awezan Nuri, som själv blev bortgift när hon var 16, upprörs av det nya lagförslaget i Irak. Foto: Jonas LIndkvist

Kvinnornas utsatta situation i Irak når nya bottennivåer med ett lagförslag som tillåter äktenskap med nioåriga flickor.
– Det är att uppmuntra till våldtäkt av barn, säger kvinno­rättsaktivisten Yanar Muhammed.

I skuggan av bombdåd och det sekteristiska våld som dominerar utvecklingen i Irak har kvinnornas vardag gradvis försämrats.

Hedersmord och trafficking ökar, allt yngre flickor gifts bort.

Droppen kom i februari, när ministerrådet presenterade ett lagförslag som ska gälla för den shiitiska majoriteten av befolkningen. I den första punkten slås fast att kvinnor inte har rätt att lämna hemmet utan mannens tillstånd.

Enligt förslaget blir det tillåtet för män att gifta sig med nioåriga flickor. Om den unga bruden inte är könsmogen kan mannen skilja sig utan att behöva betala någon ersättning.

– I dagens Irak är kvinnan antingen mannens egendom som gift, eller möjlig att hyra som prostituerad. I båda fallen handlar det om slaveri. Det nya förslaget legaliserar dessutom våldtäkt av barn, säger Yanar Muhammed, som leder den Bagdadbaserade Organisationen för kvinnors frihet i Irak.

Tillsammans med en grupp and­ra kvinnor är hon i Sverige för att uppmana svenska politiker att protestera innan lagen är ett faktum.

På hemmaplan är den frispråkiga Yanar Muhammed en av få som öppet har kritiserat förslaget. Förra månaden ställde hon upp i en tv-debatt mot justitieminister Hassan al Shimari.

– Han försvarade sig med att ingen tvingar familjerna att gifta bort sina unga döttrar. Möjligheten finns, men de får välja själva.

Efter tv-framträdandet fördömdes Yanar Muhammed av religiösa ledare. I Irak kan det innebära en dödsdom och Yanar tvingades söka skydd i ett av de kvinnohus som hon själv varit med att skapa.

Efter Saddamregimens fall för elva år sedan och kriget har barnäktenskapen ökat. Var fjärde flicka gifts bort före 18 års ålder, trots att det är förbjudet enligt lagen.

– Om man låter bli att registrera äktenskapet är allt möjligt, säger Awezan Nuri från Kirkuk, som själv giftes bort med en kusin när hon var 16 år.

– Jag visste ingenting förrän några dagar i förväg. Kusinen hade jag alltid avskytt, jag vägrade att leka med honom som liten.

Awezan Nuri blev misshandlad. Hon flydde till sina föräldrar flera gånger, men skickades tillbaka. Som nybliven mamma blev hon mer och mer olycklig och slutade prata. Det blev nyckeln till skilsmässa.

– Mina föräldrar skämdes och jag var instängd i hemmet. Genom fönstret såg jag hur mina kompisar gick till skolan när jag själv försökte lära mig sy och ta hand om ett barn.

För Awezan Nuri är de egna erfarenheterna drivkraften i kampen för kvinnors rättigheter.

– Det instabila politiska läget bidrar till att flickor gifts bort tidigare. För familjen känns det som ett säkert alternativ, men flickan berövas både skolgång och framtida yrkesliv.

Parlamentsvalet den 30 april ger inget hopp om bättring. Att de få kvinnor som ställer upp bär heltäckande slöja eller företräds av sina bröder på valaffischerna återspeglar samhällsklimatet.

– Valrörelsen har bara lett till mer våld. Just nu kan vad som helst hända, säger Awezan Nuri.

Religiösa grupper får införa egna lagar

Irak har sedan 1959 de mest liberala äktenskapslagarna i Mellanöstern. Åldersgränsen för giftermål är 18 år, även om undantag kan ges till 15–åringar. Enligt den nya konstitutionen från 2005 har de olika religiösa inriktningarna rätt att införa lagar som enbart berör den egna gruppen. Det innebär att det shiitiska lagförslaget, om det blir antaget, sätter den nationella familjelagstiftningen ur spel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.