När Iraks nyvalda parlament på torsdagen hastigt samlades för första gången efter valet den 15 december kunde de 275 ledamöterna konstatera att det ännu inte finns något hållbart förslag till en bred samlingsregering i sikte.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:28
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/irakisk-samlingsregering-drojer/
Irakisk samlingsregering dröjer
Den av shiiterna nominerade premiärministern Ibrahim Jaafari förklarade sig beredd att dra sig ur, om nödvändigt.
- Om mitt folk ber mig att avgå så gör jag det, sade Jaafari i samband med att parlamentet öppnade i Bagdad.
Jaafari, som representerar de islamistiska shiamuslimerna, är omstridd, bland annat därför att han som regeringschef under det senaste året misslyckades med ekonomin och inte anses ha agerat med tillräcklig kraft för att komma till rätta med det växande sekteristiska våldet. Han anses inte heller ha brett stöd ens i den egna gruppen.
Trots att tre månader har gått sedan valet har de tre stora grupperna i Irak - shiamuslimer, sunniaraber och kurder - inte lyckats överbrygga meningsskiljaktigheterna om hur landet ska styras. Majoritetsgruppen shiiterna har ingen egen majoritet. Enligt lokala bedömare kommer det att dröja minst flera veckor till innan det går att skapa en regering. Enligt president Jalal Talabani, en kurd, siktar man på att få en regering till slutet av mars. Det första man måste göra är att ena sig om att välja en talman för församlingen, vilket inte lyckades under denna första halvtimmeslånga session.
En utväg ur dödläget som det spekuleras om är att det bildas ett ledarskapsråd, bestående av presidenten, premiärministern, parlamentets talman, de högsta domarna och de politiska ledarna. Både USA och andra aktörer har stort intresse av att en fungerande samlingsregering bildas snarast, eftersom det sekteristiska våldet mellan främst sunniter och shiiter förvärras dag för dag. SÅ länge det sker kan inte USA förverkliga sina planer på att minska sin truppnärvaro i Irak.
Åldermannen i parlamentet, 83-årige Adnan Pachachi, vädjade till irakierna att försöka undvika ett inbördeskrig.
- Landet genomgår mycket svåra tider och står inför ett stort dilemma efter bombdådet i Samarra och de attacker som kom efteråt, sade Pachachi.
michael.winiarski@dn.se