Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 05:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/irakiska-antiterrorstyrkor-skjuter-skarpt-pa-flygplatsen-i-bagdad/

Världen

Våldsamma protester i Irak – utegångsförbud i Bagdad

00:52. I Iraks huvudstad Bagdad har utegångsförbud införts efter de våldsamma protesterna i landet. I flera delar av landet har undantagstillstånd införts.

Irakiska antiterrorstyrkor sköt med skarp ammunition och använde tårgas mot demonstranter som försökte ta sig in på flygplatsen i Bagdad på onsdagskvällen, rapporterar flera medier. 

Minst fem personer har dödats i demonstrationerna, som pågått i två dagar. Utegångsförbud har införts i flera städer, bland annat i hela Bagdad.

TT Text

En pågående konflikt har samlat demonstranter över hela landet. Över två dagar har minst fem personer dödats och över 200 skadats efter massiva protester över hela Irak. Demonstranterna kräver att premiärminister Adel Abdul Mahdis ska avgå.

Foto: Hadi Mizban/AP

I landets huvudstad Bagdad samlades demonstranter på flera håll, bland annat på Tahir-torget som spärrats av av polis. Polisen använde tårgas och sköt lösa skott i luften för att försöka skingra demonstranterna. 

– Vi vill ha jobb och sociala skyddsnät. Vi har krävt det i flera år och regeringen har aldrig reagerat, säger den 27-åriga demonstranten Abdallah Walid till AFP. 

Enligt AFP ska minst 60 personer ha skadats i huvudstaden. Av dessa ska nio ha tillfogats skottskador. Al Jazeeras korrespondent Imran Khan säger att protesterna började i huvudstaden och spred sig senare till andra delar av landet – organiserade främst via sociala medier. 

Den irakiska regeringen har överrumplats av demonstrationernas omfattning och hur snabbt de sprids. 

– Regeringsföreträdarna verkar väldigt oroade av massprotesterna. De begränsar direktsändningar från platsen samt sociala medier, så som Facebook och Twitter, säger korrespondenten. 

Irakiska antiterror-styrkor använde sig av skarp ammunition och tårgas för att hindra demonstranter från att ta sig in på Bagdads flygplats, rapporterar bland annat Reutes.  

Utegångsförbud infördes i städerna Nassiriya, Amara och Hilla efter att polisen tappat kontrollen över demonstrationerna, rapporterar Reuters. Från tidiga morgonen på torsdagen, 04.00 svensk tid, gäller också utegångsförbud i hela Bagdad, en stad som har över sex miljoner invånare.

”Alla fordon och personer är helt förbjudna från att röra sig i Bagdad från och med klockan 05 i dag, torsdag, och tills vidare”, meddelar Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi.

En rad undantag görs dock, exempelvis för ambulans- och annan vårdtrafik samt personal som sköter el och vatten.

Demonstrationerna i Irak tar avstamp i ett missnöje kring bland annat ökande arbetslöshet och korruption i landet. Enligt Världsbanken är arbetslösheten bland unga i Irak över 20 procent. I ett uttalande på tisdagen försäkrade Adel Adbul Mahdi, som bildade regering för ett år sedan, att särskilda kommittéer är upprättade för att angripa problemen.