Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Iraks största oljeraffinaderi belägrat av Isis

Sunnirebellerna som leds av Jihadrörelsen Isis har tagit kontroll över Iraks största oljeraffinaderi i Baiji, norr om Bagdad, uppger BBC. Samtidigt meddelade en talesman för Isis att framryckningen mot Bagdad fortsätter.

Striderna vid anläggningen har pågått i tio dagar, men först nu har rebellerna tagit över. Raffinaderiet som ligger i Salahuddin provinsen svarar för en tredjedel av Iraks bränsleförsörjning och spelar en avgörande roll för att Isis ska kunna behålla kontrollen över de områden som de har erövrat och leverera energi till staden Mosul, rapporterar BBC. Striderna har redan lett till bensinransonering.

En talesman för rebellerna, som leds av extremistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), sade att administrationen av Baijiraffinaderiet ska överlämnas till lokala stammar.

Under måndagen kom rapporter om att rebellerna även har intagit Tal Afar i norra Irak. Det blir därmed den nionde staden som kontrolleras av sunnirebeller inklusive Iraks näst största stad Mosul, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Dessutom är alla gränsövergångar västerut i antingen rebellernas eller de kurdiska säkerhetsstyrkornas händer. Det innebär att den irakiska armén har förlorat kontrollen i väst.

Talesmannen för rebellerna sade att förflyttningen mot Bagdad nu går vidare.

Sunnirebellernas framryckning har fått regeringen i Jordanien att reagera. Enligt en källa inom landets försvarsmakt har man mobiliserat med trupper vid gränsen mot Irak.

Utvecklingen oroar även omvärlden. På måndagen besökte USA:s utrikesminister John Kerry Iraks premiärminister Nuri al-Maliki i huvudstaden Bagdad. Kerry varnade för att Irak står inför ett existentiellt hot som hotar att splittra hela regionen. Han lovade stöd till de irakiska säkerhetsstyrkorna om Iraks ledare vidtar nödvändiga åtgärder för att föra samman landet.

På tisdagen fortsatte John Kerry sin rundresa i området. Han besöker bland annat staden Irbil i den kurdiska regionen i norr för att träffa lokala ledare.

Kerry hoppas få stöd av den kurdiska regionala presidenten Massoud Barzani för att tvinga al-Maliki att avstå makt till Iraks sunnitiska och kurdiska minoriteter. Det kan dämpa ilskan som riktas mot Bagdad och givit näring åt rebellupproret.

Kurderna utgör omkring 20 procent av Iraks befolkning och brukar rösta för ett enat land. Det gör kurderna till en viktigt maktfaktor i Iraks nationella politiska process.

Men utsikterna för Kerry att lyckas är små. I en intervju till CNN gav Barzani sin starkaste hittills starkaste indikation om att hans region skulle söka formellt oberoende från resten av Irak.

– Irak håller på att falla samman, Och det är uppenbart att regering har förlorat kontrollen, allt håller på att kollapsa - armén, soldaterna, polisen, säger han till CNN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.