Iran sköt missil över Hormuzsundet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Iran avfyrade missil över Hormuzsundet

Iran har avfyrat en kortdistansmissil i samband med en större flottövning förra veckan. Det bekräftar tre källor för Fox News.

Missilförsöket, som är det första på ett år, genomfördes under en övning med Irans Revolutionsgarde i Hormuzsundet för drygt en vecka sedan. Övningen ska ha syftat till att visa Irans möjligheter att stänga sundet för all trafik, något som man hotat med tidigare i sommar.

Enligt tre amerikanska militära källor till Fox News ska missilen ha avfyrats från en bas tillhörande Revolutionsgardet i Bandar-e-Jask i sydöstra delen av Iran för att efter att ha passerat Hormuzsundet slå ned i den iranska öknen 160 kilometer längre bort.

Missilen ska ha varit en antifartygsmissil av typen Fateh-110 och avfyrningen ska ha registrerats av en amerikansk spionsatellit.

– Det är nog ganska tydligt att de vill utnyttja övningen för att skicka ett budskap till oss att då vi nått det här stadiet av sanktioner, så har de viss kapacitet, sade general Joseph Votel vid en presskonferens tidigare i veckan.

Generalen syftade då enbart på själva marinövningen.

En anonym källa säger till Fox News att missilavfyrningen var något man kunde vänta sig:

– Det är rutin att Iran genomför ett missiltest under den här årliga övningen, säger han till Fox News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.