Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-britterna-slapper-snart-tankern-grace1/

Världen

Iran: Britterna släpper snart tankern Grace1

Foto: Donovan Torres/Shutterstock

Iran uppger att Storbritannien är villigt att släppa den iranska oljetanker som tagits i beslag i Gibraltar. Samtidigt säger myndigheterna i Gibraltar att de vill skruva ner det spända läget.

Enligt uppgifter i den statliga iranska nyhetsbyrån Irna är Storbritannien villigt att släppa den beslagtagna iranska oljetankern Grace1.

Dokument ska ha utväxlats som kan bidra till att lösa upp den diplomatiska knuten och underlätta att beslaget hävs.

– Vi hoppas att frisläppandet sker snart, säger Jalil Eslami, biträdande chef för den iranska havs- och hamnmyndigheten till Irna, enligt Reuters.

Brittisk militär tog tankern i beslag den 4 juli i vattnen utanför det brittiska territoriet på Iberiska halvöns sydspets.

Iranska tankerns kapten: Starkt fysiskt våld vid brittiska bordningen i Gibraltar

Britterna hävdade att den iranska tankern var på väg med olja till Syrien, vilket var ett brott mot EU:s sanktioner. Iran förnekar att oljan skulle till Syrien.

Samtidigt rapporterar Reuters att myndigheterna i Gibraltar vill skruva ner den spänning som rått mellan London och Teheran sedan beslaget.

– Vi fortsätter att arbeta för en nedtrappning av den situation som uppstått efter det lagliga beslaget av Grace1, säger en talesman för Gibraltars styre.

Den gällande ordern om beslagtagandet löper ut på lördag.