Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Iran dödar fångar i högre takt

Iran genomför nu avrättningar i betydligt högre takt än vanligt. Bara i januari dödades minst 80 fångar. Exiliranier misstänker att regimen i Teheran är rädd att oppositionella ska inspireras av protesterna på andra håll i Mellanöstern.

Under de folkliga resningarna i Tunisien och Egypten har antalet avrättningar i Iran ökat drastiskt. Under januari har avrättningstakten varit mer än dubbelt så hög som genomsnittligt – Människorättsorganisationen Amnesty beräknar att mer än 80 personer avrättats under månaden.

Efter Kina är Iran det land i världen som avrättar flest personer. Ett huvudsyfte som anges är avskräckning, och vissa avrättningar sker offentligt, exempelvis med hängning. Ändå vägrar landet, ologiskt nog, att offentliggöra statistik över antalet avrättningar, och många avrättningar sker utan förvarning.

Antalet iranska avrättningar varierar över tid, men om nuvarande takt håller i sig går landet mot ett rekordstort antal. Under det senaste kalenderår Amnesty har sammanställt, 2009, avrättades 388 människor. Den preliminära bedömningen för 2010 pekar på ett liknande antal.

Svenska exiliranier som DN.se varit i kontakt med tror att makthavarna i Teheran nu avrättar allt fler av rädsla för att regimkritiker ska inspireras av protesterna i arabvärlden. Samma misstanke finns hos Amnesty:

– Vi kan konstatera att det varit ett stort antal avrättningar. Det är klart att det finns en oro i Iran för vad de här protesterna i andra länder innebär, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

På det storpolitiska planet avskyr den egyptiska och den iranska regimen varandra. Under protesterna i Egypten har iranska regeringsföreträdare utåt stött revolten, om än med sin egen tolkning av händelserna: en revolt mot ”västs marionetter” och tecken på ”en islamisk renässans i Mellanöstern”.

Men det är bara ett och ett halvt år sedan den islamiska regimen i Teheran själv hårt slog ner omfattande regimkritiska gatuprotester efter de senaste valen.

Bland de nästan tre fångar per dag som dödades under januari finns flera som dömts av politiska skäl. Den 24 januari avrättades Jafar Kazemi och Mohammad Ali Haj Aghaei i Teheran för samröre med den förbjudna politiska organisationen Folkets mujahedin, PMOI. De två hade besökt släktingar på ett läger i Irak, där drygt 3.000 anhängare till organisationen lever i exil. Brottsrubriceringen – allt vanligare – var ”fiendskap mot Gud”.

En annan man, Ali Saremi, avrättades den 28 december utan förvarning för påstått medlemskap i PMOI. Ytterligare fyra politiska fångar löper akut risk för avrättning.

På fredag, årsdagen av den iranska revolutionen, hålls en protestmanifestation vid Irans ambassad på Lidingö utanför Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.