Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Iran fortsätter avrätta unga förövare

Foto: Hamideh Shafieeha/AP

Trots löften om att upphöra fortsätter Iran att avrätta unga människor. ”Total brist på respekt för barns mänskliga rättigheter”, kallar Amnesty International agerandet och kräver att landet omedelbart slutar med dödstraffen.

Mellan 2005 och 2015 avrättades 73 personer i Iran som var under 18 år när de begick brotten de dömts för. Det framgår av Amnesty Internationals nya rapport ”Growing up on death row: The death penalty and juvenile offenders in Iran”.

De dömda ungdomsbrottslingarna har i flera fall fått vänta många år på att straffen ska verkställas.

”Ofta har de blivit dömda i bristfälliga rättegångar, och det är heller inte ovanligt med påtvingade erkännanden som framkommit genom tortyr eller misshandel”, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

Foto: DNMinst 160 ungdomsbrottslingar i Iran väntar på att avrättas, enligt FN. Siffran är förmodligen i underkant då information om dödstraff ofta hemlighålls, enligt Amnesty.

”Huruvida en ungdomsbrottsling ska få leva eller dö ska inte vara ett godtyckligt beslut av domare. I stället för att introducera halvhjärtade reformer måste iranska myndigheter acceptera att vad de verkligen behöver göra är att omvandla alla dödsstraff, och omedelbart upphöra med dödsstraffet mot ungdomsbrottslingar helt och hållet”, säger Said Boumedouha.

Amnesty konstaterar också att ungdomsbrottslingar avrättats i Pakistan, Saudiarabien och Jemen. Och att det finns unga brottslingar i Maldiverna och Nigeria som väntar på att deras dödsstraff ska verkställas.

Läs mer. Dödsstraff
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.