Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Iran grep journalist efter rapport

Den journalist som rapporterade om en explosion i ett vapenlager i Iran i lördags har gripits. Det rapporterar landets halvstatliga nyhetsbyrå Fars.

Explosionen som dödade 17 personer rapporterades i helgen av exiliranska grupper på nätet som citerade "tillförlitliga källor i Iran". Enligt den kände iranske dissidenten och politiske kommentatorn Alireza Jafarzade skulle explosionen ha ägt rum när något gick fel med en missil på revolutionsgradets anläggning väster om Teheran.

Det iranska revolutionsgardets presstalesman uppgav senare att flera personer dessutom var allvarligt skadade och att explosionen orsakats av en olycka i ett ammunitionslager på Modarresgarnisionen.

På söndagen rapporterade nyhetsbyrån AP att säkerhetsagenter gripit journalisten Hasan Fathi som rapporterade om explosionen för BBC:s persiskspråkiga nyhetskanal. BBC-kanalen har av myndigheterna i Iran förbjudits att rapportera från landet.

Enligt BBC är Hasan Fathi inte anställd av bolaget utan en av flera oberoende källor som BBC har i landet. I en kommentar uttrycker också BBC sin oro över hur Iran "skrämmer människor som talar med oss".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.