Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-har-brutit-mot-atomenergiavtalet/

Världen

Iran utmanar kärnenergiavtalet

01:00. Iranavtalet är en överenskommelse mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – DN förklarar på en minut.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif bekräftar att landet har anrikat mer än 300 kilo uran. Därmed har Iran överskridit den gräns som fastslogs i kärnenergiavtalet från 2015. Nästa steg är en högre anrikningsgrad än vad avtalet tillåter.

TT Text

Den iranska statsledningen hotade att överskrida gränserna i kärnenergiavtalet om landet inte erbjöds skydd mot konsekvenserna av amerikanska sanktioner. Nu har landet gjort verklighet av hotet.

– Iran har planenligt korsat 300-kilosgränsen, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif till den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Isna.

Även Internationella atomenergiorganet (IAEA), som övervakar efterlevnaden av avtalet, har bekräftat de iranska uppgifterna.

300 kilo uranhexafluorid — motsvarande 202,8 kilo låganrikat uran — var den övre gräns som bestämdes i kärnenergiavtalet JCPOA. Överenskommelsen tecknades 2015 mellan å ena sidan Iran, å andra sidan de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd samt EU och Tyskland. Iran gick då med på att begränsa sitt atomenergiprogram i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner.

I fjol gjorde dock USA:s president Donald Trump verklighet av sitt vallöfte att lämna avtalet och införde i anslutning till detta nya sanktioner. Iran svarade då – trots vädjanden från det alltjämt bindande avtalets övriga undertecknare om att avstå – med att deklarera att ökad anrikning skulle följa.

Fastän landet nu överskrider gränserna uppmanar Zarif övriga parter att försöka rädda överenskommelsen. Utrikesministern hävdar också, med hänvisning till en konfliktlösningsmekanism i JCPOA, att Iran i själva verket inte brutit mot avtalet. USA:s agerande gav Iran rätt att öka anrikningen, hävdar Zarif, som också tillägger att Irans överträdelser är ”möjliga att vända”.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif anser att landet i rådande läge har rätt att öka anrikningsgraden. Foto: Atta Kenare/AFP

Om avtalets övriga parter inte tillmötesgår de iranska önskemålen är nästa steg enligt Zarif att börja anrika uran till en renhet högre än de 3,67 procent som avtalet tillåter.

– Européerna har misslyckats med att fullfölja sina löften om att skydda Irans intressen i enlighet med avtalet, säger han till den statliga nyhetsbyrån Irib.

Reaktionerna från avtalets övriga undertecknare varierade från förståelse till fördömanden. Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt uppger att han helst vill bevara överenskommelsen.

– Men om Iran bryter avtalet så hoppar vi också av, säger Hunt.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade å sin sida att det är ”avgörande” att Iran håller sig till överenskommelsen.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov beklagade det iranska agerandet men kallade det en ”naturlig konsekvens” av de amerikanska sanktionerna.

Läs mer: Irans president: Vita huset är mentalt efterblivet

Ämnen i den här artikeln:

USA
Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt