Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Iran har tryckt på atomstartknappen

Foto: Vahid Salemi / Ap
På lördagen började iranska kärntekniker arbetet med att under rysk övervakning ladda kärnreaktorn i Bushehr vid Persiska viken.

Att den islamiska republiken nu får igång sitt första kärnkraftverk innebär ett epokskifte i den segdragna krisen kring Irans atomtekniska planer.

Bland dem som var på plats när de rysktillverkade bränslestavarna med uran började föras in i reaktorn var Sergej Kirijenko, chef för den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatom. Ryska tekniker har slutfört bygget av Bushehranläggningen, som påbörjades med tysk hjälp redan på 1970-talet.

Kirijenko sade att eftersom bygget har skett under övervakning av inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA uppfyller Bushehr alla internationella krav.

Iran och Ryssland har länge samarbetat om kärnteknik, men på sistone har Moskvaregeringen delvis gått västvärlden till mötes för att hejda eventuella iranska satsningar på atomvapen. I juni gav Ryssland stöd till utökade FN-sanktioner med anledning av Irans urananrikningsprogram. President Dmitrij Medvedev sade den 12 juli att Iran är nära kapaciteten att konstruera en kärnladdning.

Iran bedyrar att kärnkraftsprogrammet ska trygga landets elförsörjning när reserverna av fossila bränslen en dag tar slut. Till dess vill man också kunna utnyttja kärnkraften för att kunna upprätthålla och till och med öka exporten av olja och gas.

De flesta experter är eniga om att Bushehranläggningen i sig inte utgör något hot mot omgivningen, men att de iranska planerna på egen anrikning av uran till påstått kärnbränsle kan dölja försök att tillverka kärnvapen. Tillkännagivandet i februari att anrikningen avser att få fram 20-procentigt rent uran tyder enligt skeptiker i väst på detta.

Den anrikningsgraden är mycket högre än vad som behövs för att driva en kärnreaktor. Iran hävdar att den höga nivån behövs för att få fram specialbränsle till en reaktor för medicinskt bruk, sedan förhandlingar med IAEA om att få utländskt bränsle strandat.

Irans atomteknikchef Ali Akbar Salehi sade nyligen att laddningen av Bushehr ska vara klar den 5 september. Efter ytterligare ett par månader kan elproduktionen börja och anläggningen kopplas in på det nationella kraftnätverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.