Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-hojer-anrikningen-av-uran/

Världen

Iran höjer anrikningen av uran – nytt bakslag för kärnenergiavtalet

Enligt avtalet med omvärlden ska Iran bygga om tungvattenreaktorn i Arak i västra Iran och inte ladda den. Nu säger landet att anläggningen kan återställas till sitt tidigare skick. Använt bränsle från en tungvattenreaktor innehåller plutonium nog för att tillverka en atombomb.
Enligt avtalet med omvärlden ska Iran bygga om tungvattenreaktorn i Arak i västra Iran och inte ladda den. Nu säger landet att anläggningen kan återställas till sitt tidigare skick. Använt bränsle från en tungvattenreaktor innehåller plutonium nog för att tillverka en atombomb. Foto: Hamid Foroutan

Iran höjer anrikningsgraden av uran över det som är tillåtet enligt uppgörelsen med omvärlden. Det är ännu ett bakslag för de europeiska stormakter som försöker hålla liv i kärnenergiavtalet. Frankrike och Iran gör samtidigt ett nytt försök att återuppta dialogen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in