Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-hotar-mobbande-usa-infor-atomavtal-visar-jattebomb/

VÄRLDEN

Iran hotar ”mobbande” USA inför atomavtal – visar jättebomb

Ali Khamenei.
Ali Khamenei. Foto: AFP

Amerikanska tjänstemän ”ljuger” och USA ”mobbar” i samband med att atomavtalet med Iran ska förlängas, menar landets högste ledare Ali Khamenei. Samtidigt presenterar regimen nyutvecklade 10-tonsbomber – kallade ”Father of all bombs”.

De politiska spänningarna mellan USA och Iran ökade ytterligare på söndagen när Irans högste ledare Ali Khamenei riktade kraftig kritik mot Washington.

– Iran, som är en stark nation, kommer inte att ge efter för påtryckningar och kommer inte att böja sig, säger Khamenei enligt tv-kanalen al-Jazira.

Inför förlängningen i oktober av atomavtalet, som innebär lättade ekonomiska sanktioner för Iran i utbyte mot att Iran begränsar sitt kärntekniska program, har konflikten mellan Teheran och Washington sakta ökat. I juli införde USA ensidigt nya sanktioner mot Iran på grund av att landet har gått vidare med sitt robotprogram. Svaret blev att Iran också svarade med egna sanktioner riktade mot USA.

I samband med att Irans president Hassan Rouhani på söndagen gav sig av till FN-sammanträdet följande dag förtydligade Ali Khamenei Irans inställning till USA, som han menar försöker underminera atomavtalet. Khamenei berättar också att landet inte kommer att ge efter för USA:s ”mobbning”.

– De korrupta, ljugande och svekfulla amerikanska tjänstemännen försöker oförskämt nog att anklaga Iran för att ljuga, samtidigt som det är Iran som har agerat ärligt och kommer att fortsätta på den vägen till slutet på ett ärligt sätt, säger Khamenei enligt al-Jazira.

FN:s atomenergiorgan IAEA slog i en rapport i slutet av augusti fram att Iran hittills har hållit sig till sin del av överenskommelsen. USA:s president Donald Trump har dock hotat att riva avtalet, och i mitten av oktober ska han ta beslut om huruvida han bedömer att Iran håller sin del. Enligt al-Jazira har hans administration undersökt möjligheten att tillkännage att Iran inte har hållit sig till överenskommelsen, kallad JCPOA. Om han skulle göra detta har USA:s kongress 60 dagar på sig att besluta om de gamla sanktionerna ska återinföras mot Iran.

Samtidigt som ordkriget mellan Teheran och Washington ökar visade Iran upp en ny bomb av ovanligt stort format. Det nya vapnet är en 10-tonsbomb som uppges vara jämförbar med USA:s MOAB (”Mother of all bombs”) som är det kraftigaste konventionella vapen som USA någonsin har använt i strid. The Independent rapporterar att Irans nya bomb kallas ”Father of all bombs” – ”alla bombers fader”.

– Dessa bomber är till vårt förfogande, de kan släppas från flygplan och de är mycket destruktiva, säger Irans högste general Amir Ali Hajizadeh, enligt tidningen.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt