Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-misslyckades-med-satellituppskjutning/

Världen

Iran misslyckades med satellituppskjutning

Imam Khomeini Space Center i Iran innan uppskjutningen.
Imam Khomeini Space Center i Iran innan uppskjutningen. Foto: Maxar Technologies via AP

Iran har skjutit upp en satellit, kallad Zafar vilket betyder seger på persiska.

Men uppskjutningen misslyckades då satelliten inte nådde sin omloppsbana.

Uppskjutningen betraktas som en provokation av USA, som hävdar att uppskjutningen är kopplad till utveckling av robotar som kan bära kärnvapen.

TT Text

Satelliten sköts upp ”i Guds namn” på söndagen, men ungefär tolv minuter efter uppskjutningen kom besked från Irans statliga tv och en representant från försvarsdepartementet som sade att uppskjutningen misslyckats.

– Uppskjutningen gick bra, vi har lyckats med de flesta av våra uppsåt... men satelliten nådde inte sin omloppsbana som planerat, sade en representant för departementet enligt Reuters.

Zafars huvudsakliga syfte var enligt landet att ta bilder på jorden för att kunna bevaka jordbävningar, handskas med naturkatastrofer och utveckla jordbruk.

Satelliten var tänkt att ligga i omloppsbana runt jorden på 530 kilometers höjd. De första bilder som skulle ha skickats därifrån skulle föreställa den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades med en amerikansk drönare den 3 januari.

USA har tidigare kritiserat Irans satellitprogram. Amerikanerna beskrev en uppskjutning av en bärraket i januari 2019 som en provokation, samt ett brott mot en resolution i FN:s säkerhetsråd från 2015 till stöd för den internationella uppgörelsen om att Iran, i utbyte mot sanktionslättnader, inte ska skaffa sig atomvapen.

USA lämnade den internationella uppgörelsen 2018.

Under en ceremoni på söndagen presenterades också en ny iransk ballistisk kortdistansrobot, av typen Raad-500, som uppges vara lättare än äldre modeller.

Ämnen i artikeln

Rymden
Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt