Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-nobbar-trumpmote-i-kansligt-spel-efter-saudiattack/

Världen

Spänningarna ökar vid Persiska viken – stormakterna stöder Saudiarabien

01:03. Efter attacken mot saudiska oljeanläggningar i helgen trappar USA:s president Donald Trump upp retoriken.

Spänningarna ökar vid Persiska viken efter helgens attack mot saudiska raffinaderier. Ryssland erbjuder nu vapen till Saudiarabien. Samtidigt som USA-källor pekar ut Iran som skyldigt rapporteras iranska revolutionsgardister ha beslagtagit ännu ett tankfartyg.

Ett känsligt diplomatiskt spel pågår efter den samordnade drönarattack som i lördags slog ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktionskapacitet och ledde till kraftiga oljeprishöjningar

Attacken slog ut fem procent av den globala oljeproduktionen, skriver Aljazeera.

Enligt det nationella oljebolaget kan det ta månader att återställa produktionen, och på måndagen meddelade saudierna att man tvingas stänga en rörledning till Bahrain som transporterar 230.000 fat råolja om dagen.

Till vänster syns rök efter attackerna mot raffinaderierna i Saudiarabien. Den mörka ytan till höger är Persiska viken, och den stora halvön som pekar åt norr är Qatar. Foto: Nasa/AFP

Huthierna i Jemen har tagit på sig angreppet, och de varnar på måndagen för fler attacker. Men bedömare antyder att såväl geografin som den militärtekniska nivån på attacken snarare pekar mot huthiernas uppbackare Iran. Något som den saudiledda koalitionen också anser.

Läs mer: Oljepriset stiger kraftigt – bensinpriset upp i USA

USA:s president Donald Trump skriver i ett inlägg på Twitter att USA är i full beredskap och att ”det finns skäl att tro att vi vet vem den skyldiga är” men att man inväntar saudiernas bedömning.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1173368423381962752?s=20

Enligt källor till Reuters vill USA med anledning av attacken stärka sitt underrättelsesamarbete med Saudiarabien.

Ryssland och Kina manar å sin sida amerikaner och andra att inte dra förhastade slutsatser i skuldfrågan. ”De förslag som hörts om hämndaktioner är oacceptabla ”, säger ryska UD i ett uttalande.

Senare på kvällen erbjöd Rysslands president Vladimir Putin att hjälpa Saudiarabien med vapen för att kunna försvara sin oljeproduktion. Det sa Putin efter att ha mött Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Irans president Hassan Rouhani i Ankara på måndagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Våra vapen kan skydda all infrastruktur i Saudiarabien, sa Putin.

Iran förnekar all inblandning i lördagens drönarattack. ”Vi får väl se”, skriver Donald Trump i ännu ett Twitterinlägg.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1173586320943456258?s=20

Spänningen i området blev inte mindre av rapporter om att det iranska revolutionsgardet beslagtagit ett tankfartyg nära ön Stora Tunb vid inloppet till Hormuzsundet i södra änden av Persiska viken.

Enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Isna hade fartyget försökt smuggla 250.000 liter diesel till Förenade arabemiraten.

Besättningen har förts i land. Det framgår inte vilken nationalitet fartyget har.

På måndagen gjorde Iran också klart att det inte blir något möte mellan Trump och Irans president Hassan Rouhani i samband med att FN:s generalförsamling öppnar på tisdagen.

Vita huset antydde på söndagen en sådan möjlighet, och i förra veckan sade Trump själv att han inte uteslöt ett möte med Rouhani denna månad.

– Något sådant finns inte på vår dagordning, och det kommer inte att hända. Ett sådant möte kommer inte att äga rum, säger talespersonen på iranska UD Abbas Mousavi i statlig iransk tv, refererad av Reuters.

Han avfärdar samtidigt som ”nonsens” den republikanska USA-senatorn Lindsey Grahams krav på att USA börjar planera för en attack på iranska oljeraffinaderier.

https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1172913309697433601?s=20

Norr om de attackerade saudiarabiska raffinaderierna – varifrån amerikanska underrättelseexperter alltså tror att drönarangreppet kom – ligger även Irak, men enligt ett uttalande från den irakiska regeringen har Washington försäkrat Bagdad att man inte misstänker att attacken utfördes från irakiskt territorium.