Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-overger-karnenergiavtalet/

Världen

Iran överger åtaganden i kärnenergiavtalet

Iran kommer i fortsättningen inte respektera några begränsningar för urananrikning. Därmed överger Iran i praktiken kärnenergiavtalet från 2015.

USA slöt 2015 tillsammans med Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina ett kärnteknikavtal med Iran. Det innebar i stora drag att Iran lovade att kraftigt minska sitt kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Nu meddelar Iran att de i praktiken överger avtalet, enligt Reuters som hänvisar till en tv-sändning i statlig iransk tv. I praktiken innebär det att landet inte kommer att ha några begränsningar för anrikat uran. Det kommer nu att avgöras av Irans tekniska behov, enligt en talesperson som citeras i iransk tv. 

Talespersonen säger vidare att landet kan tänka sig att backa från dagens besked om USA lyfter sanktionerna som de vid flera tillfällen har stramat åt under det senaste året.

Syftet med avtalets bestämmelser om uranets anrikningsgrad är att förlänga den tid det skulle kunna ta för Iran att tillverka kärnvapen från två–tre månader, till över ett år.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och den brittiske premiärministern Boris Johnson uppmanar Iran att inte överge kärnteknikavtalet. 

”Vi uppmanar Iran att avstå från handlingar som inte går i linje med kärnteknikavtalet”, skriver de tre ledarna i ett gemensamt uttalande, enligt TT.

Under söndagseftermiddagen har Irans nationella säkerhetsråd haft ett extrainsatt möte för att diskutera landets kärnenergipolicy, ett möte som resulterade i beslutet att överge avtalet. De kommer dock fortsatt att samarbeta med FN:s Internationella atomenergiorgan, enligt uttalandet. 

Iran har i flera steg minskat sina åtaganden i kärnenergiavtalet. Dagens besked innebär att avtalet i praktiken överges. 

Tidigt på fredagsmorgonen, lokal tid, dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en amerikansk drönarattack nära Iraks huvudstad Bagdad. Händelsen har under de senaste dagarna lett till stora spänningar i Mellanöstern. 

I maj 2018 meddelade USA:s president Donald Trump att USA kommer att lämna energiavtalet. Han kallade det då för ”det sämsta avtalet någonsin”. 

Läs mer: Irans informationsminister: ”Trump är en terrorist i kostym”