Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Iran utan atomvapen, lovar Romney

De republikanska kandidaterna i den tv-sända debatten.
De republikanska kandidaterna i den tv-sända debatten. Foto: AP
Mitt Romney lovar att sätta stopp för atomvapen i Iran om han blir USA:s nästa president — något som president Barack Obama inte skulle klara, sade Romney i en tv-sänd republikansk kandidatdebatt.

Romney sade sig beredd att gripa till militära medel för att Iran inte ska kunna skaffa kärnvapen.

Detta var första gången utrikespolitiken kom upp i en debatt under Republikanernas nomineringsprocess. Romney, som leder i opinionen inför sitt partis nominering av presidentkandidat till 2012, mötte sina sju konkurrenter i Spartanburg i South Carolina natten till söndagen svensk tid.

Sedan Romney dragit ifrån sina två närmaste medtävlare, Herman Cain och Rick Perry, har representanthusets tidigare talman Newt Gingrich stigit fram som ett starkt, konservativt alternativ till den mer moderate Romney.

De andra debattörerna i Spartanburg var Michele Bachmann, Jon Huntsman, Ron Paul och Rick Santorum.

Gingrich förordade "främst hemliga operationer" mot Iran "inklusive att gripa" landets forskare.

Michele Bachmann sade att "bordet är dukat för ett världsomspännande krig mot Israel". Hon räknade upp länder som hon anser hotar den judiska staten: Iran, Syrien och Pakistan. Och Iran verkar genom organisationer som Hizbollah och Hamas, sade hon

– Detta är en farlig tid, sade Bachmann.

Herman Cain vill att regimmotståndarna i Iran ska få USA:s stöd och att Washington "samarbetar med våra vänner och våra allierade" för att stärka sanktionerna mot Teheran:

– Det enda sättet vi kan stoppa dem är med ekonomiska medel.

Ron Paul avvek från konkurrenternas krav på hårda tag. "Det är inte värt" ett krig för att stoppa Irans misstänkta kärnprogram, sade han och jämförde med den aggressiva tonen som föregick kriget mot Irak 2003.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.