Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-varnar-for-fullskaligt-krig-vid-attack/

Världen

Iran varnar för fullskaligt krig vid attack

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Vincent Thian/AP

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif hotar med ett ”fullskaligt krig” om landet angrips i kölvattnet av drönarattackerna mot två saudiska oljeanläggningar.

– Vi kommer inte tveka om att försvara vårt territorium, säger han till CNN.

TT Text

De jemenitiska Huthirebellerna har sagt att de ligger bakom lördagens attacker mot två oljeanläggningar i Saudiarabien. USA och Saudiarabien har däremot pekat ut Iran för attentaten. Enligt president Donald Trump kommer USA att ”kraftigt” utöka sanktionerna mot Iran.

Iran har förnekat all inblandning.

Nu ansluter sig Frankrikes utrikesminister delvis till USA:s uppfattning.

– De jemenitiska rebellerna har sagt att de låg bakom denna attack. Det är inte särskilt trovärdigt, säger Jean-Yves Le Drian i en intervju med tv-kanalen C News.

Han vill dock inte dra några slutsatser om vem som är ansvarig.

– Det finns en internationell utredning, låt oss invänta dess resultat. Jag kommer inte att ha någon tydlig åsikt innan dess.

Den franska militären skickar sju experter till Saudiarabien för att delta i FN-utredningen av drönarattackerna, som blottlade stora brister i det saudiska luftvärnets kapacitet att stå emot luftangrepp, skriver nyhetsbyrån Reuters. Även 

USA:s utrikesminister Mike Pompeo är i Saudiarabien Efter ett möte med kronprinsen Mohammed bin Salman säger han att USA stöder landets ”rätt att försvara sig”, enligt ett inlägg påTwitter.

Vidare säger Pompeo att ”den iranska regimens hotfulla beteende inte kommer att tolereras”. Pompeo beskriver drönarattackerna som ”en krigshandling”.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger i en intervju med CNN att ett saudiskt eller amerikanskt angrepp mot Iran skulle leda till ”ett fullskaligt krig” med många döda och skadade.

– Vi vill inte bli inblandade i en militär konfrontation, säger Zarif som också betonar att Iran kommer att försvara sig vid en eventuell attack.

Saudiarabien presenterade i onsdags vad man beskriver som bevis för att helgens attacker genomfördes med iranska vapen. På en presskonferens visade förvridna vapendelar och bilder från de attackerade anläggningarna visades upp. 

– Vår undersökning visar att komponenter till missilerna obestridligen leder tillbaka till den iranska regimen, sa försvarsdepartementets talesperson överste Turki al-Malki på presskonferensen som sändes av flera internationella nyhetskanaler.

Enligt Turki al-Malki användes 18 obemannade drönare och sju kryssningsrobotar av iranskt ursprung vid lördagens drönarattacker.

Bränderna vid oljeanlägggningarna i Abqaiq och Khurais är helt släckta.  Enligt regimen kommer produktionen att vara tillbaka i full kapacitet inom två till tre veckor. På torsdagen ska produktionen ha gått upp till närmare 70 procent, enligt den saudiska energiministern.

Läs mer: Saudiarabien: Vapnen bevisar att Iran låg bakom oljeattacker