Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-varnar-usa-for-att-svara-pa-raketattacken/

Världen

Iran varnar USA för att svara på raketattacken

01:04. Irans hämnd på USA efter attacken mot toppgeneralen Qassem Soleimani har inletts. Det skriver den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars efter att minst två amerikanska militärbaser i Irak attackerats med raketer.

Efter onsdagsnattens raketattacker mot två amerikanska baser i Irak varnar Iran USA för att trappa upp konflikten. Budskapet är att man nu hämnats för att USA dödat generalen Qassem Soleimani och att saken är utagerad, men att man kommer att slå till igen om USA i sin tur svarar på attacken.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif skriver på Twitter att raketattackerna mot de två amerikanska baserna var proportionerlig, och att man inte vill se fler militära handlingar. 

https://twitter.com/JZarif/status/1214736614217469953

”Iran vidtog och avslutade proportionella åtgärder för att försvara sig”, skriver Zarif.

Enligt Zarif slog militären till mot den bas varifrån USA:s attack mot Soleimani utgick. 

”Vi vill inte ha fortsatt eskalering eller krig, men kommer att försvara oss mot all aggression”, fortsätter Zarif.

Irans svar beskrivs av en talesperson för Irans högste ledare Ayatollah Khamenei som ”det svagaste alternativet”, skriver Reuters. 

Det iranska revolutionsgardet, Ayatollornas egen arme, som utförde raketbeskjutningen är betydligt fränare i sin kommentar. 

– Dagens raketattacker var bara det första steget. Han (Donald Trump) borde tänka på att dra tillbaka sina trupper från regionen och inte låta dem befinna sig inom vårt räckhåll, säger en icke namngiven högt uppsatt militär inom revolutionsgardet, enligt statlig iransk tv, skriver TT.

Revolutionsgardet varnar USA för att om landet angriper iranskt territorium så blir Dubai i Förenade arabemiraten och Haifa i Israel Irans nästa måltavlor.

”Vi varnar den store Satan, den blodtörstiga och arroganta regimen i USA att alla nya ondskefulla handlingar eller aggressioner kommer att innebära fler smärtsamma och förödande svar”, säger gardet i ett skriftligt uttalande som lästes upp i iransk tv.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om skador efter attacken. Iransk statstelevision uppgav visserligen på onsdagsmorgonen att 80 ”amerikanska terrorister” har dödats vid attacken. Amerikanska källor uppger i sin tur för Reuters att inga dödsfall inträffat till följd av attackerna.