Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-vill-gripa-donald-trump/

Världen

Iran vill gripa Donald Trump

Donald Trump och Qassem Soleimani som dödades i en drönarattack i januari.
Donald Trump och Qassem Soleimani som dödades i en drönarattack i januari. Foto: AP

Iran utfärdar en arresteringsorder mot amerikanska presidenten Donald Trump, rapporterar al-Jazeera. Bakgrunden är den drönarattack som bland annat dödade den iranske generalen Qassem Soleimani i januari.

Arresteringsordern gäller förutom Donald Trump över trettio andra personer som Iran menar låg bakom drönarattacken mot flygplatsen i Bagdad den tredje januari. Landet ber nu också Interpol om hjälp med gripandet.

Den iranske åklagaren Ali Alqasimehr sade under måndagen att Trump är en av fler en trettio personer som står inför mord- och terrorismanklagelser, skriver al-Jazeera. Presidenten är däremot den enda som har namngetts. 

Enligt Alqasimehr har Iran begärt att Interpol utfärdar en så kallad ”red notice”, den högsta graden av internationell efterlysning för Donald Trump. 

Det är däremot osannolikt att Interpol beviljar landets förfrågan eftersom organisationens riktlinjer inte tillåter politiska ingripanden, skriver al-Jazeera.

Alqasimehr sade även att Iran kommer att fortsätta med åtalet även efter Trump lämnat presidentposten. 

Qassem Soleimani var chef för Irans specialstyrka Quds. Enligt USA var syftet med attacken att skydda personal utomlands. Även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, dödades i drönarattacken.

Efter attacken utlovade Irans högste ledare Ali Khamanei en ”kraftfull vedergällning”.

Läs mer: Iransk militärtopp dödad på order från Trump 

Ämnen i artikeln

Iran
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt