Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Iran vill inte kompromissa

FN-rapporten om Irans försök att tillverka kärnvapen har fått diplomatisk sprängverkan. Västmakter överväger nya sanktioner till Rysslands och Kinas förtret. Och Iran hotar att förgöra Israel vid en attack.

Den omfattande och hittills hårdaste rapporten från FN:s atomenergiorgan IAEA om Irans atomenergiprogram visade att landet aktivt försökt att tillverka kärnvapen.

Rapporten, som delvis bygger på underrättelsematerial, innehöll inte några direkta nyheter om Irans atomprogram – men fick ändå stor genomslagskraft.

”Rapporten visar att världssamfundet måste förhindra Iran från att inneha kärnvapen – ett innehav hotar världsfreden och freden i Mellanöstern”, meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande på onsdagen

Signalerna från Israel inför rapporten har även innehållit hot om militära ingripanden mot misstänkta anläggningar i Iran, men hoten tonades ned när innehållet blev känt.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé varnade dock Iran för sanktioner utan motstycke om man vägrar att samarbeta.

”Frankrike anser att det är nödvändigt att öka den diplomatiska pressen mot Iran ytterligare en nivå”, sade Juppé i ett uttalande enligt Reuters. Även Storbritannien och Tyskland krävde nya sanktioner.

Men Ryssland och Kina motsatte sig däremot sanktionsvapnet.

– Ryssland ser varje försök att införa nya sanktioner mot Iran som ett sätt att försöka tvinga fram ett regimskifte i Teheran och kommer inte att stödja några sanktioner, sade en av landets biträdande utrikesministrar till Interfax.

Iran svarade med ilska på utspelen. President Mahmoud Ahmadinejad sade att Iran ”inte kommer att rubba sig ett dugg” när det gäller atomprogrammet och avvisade alla påståenden om att landet håller på att bygga en atombomb.

– Vi behöver inte en atombomb, sade han i ett tal i statstelevisionen enligt AFP.

Iran hotade också med att ”förgöra” Israel om israelisk militär attackerade iranska mål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.