Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/irans-informationsminister-trump-ar-en-terrorist-i-kostym/

Världen

Irans informationsminister: ”Trump är en terrorist i kostym”

00:34. Irans parlament skanderade ”Död åt Amerika” när de under söndagens sammanträde diskuterade fredagens USA:s drönarattack som dödade Irans toppgeneral Qassem Soleimani.

Toppgeneralen Qassem Soleimanis kropp har återbördats till hemlandet Iran – efter USA:s dödliga drönarattack. Samtidigt fortsätter ordkriget mellan länderna.

”Trump är en terrorist i kostym”, skriver Irans informationsminister på Twitter.

Under söndagen röstade Iraks parlament igenom en resolution med krav på att amerikanska trupper ska lämna landet.

Uppdatering 200104 14.20: Texten har tillfogats en rättelse

Både Qassem Soleimani och milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis dog vid torsdagens attack. Deras kroppar har nu flugits till staden Ahvaz i sydvästra Iran. Bilder från iransk statstelevision visar hundratusentals sörjande ute på gatorna runt om i landet, uppger Reuters.

Den dödliga attacken har väckt ont blod hos många irakier.  Soleimani och al-Muhandis har bidragit till Iraks kamp mot terrorgruppen IS, samtidigt finns det en rädsla för att Irak ska dras in i konflikten mellan USA och Iran. 

Bild 1 av 2 Irans informationsminister Mohammad-Javad Azari Jahromi.
Foto: Vahid Salemi/AP
Bild 2 av 2 Demonstrationer i Teheran på fredagen.
Foto: Atta Kenare/AFP

Iraks parlament röstade på söndagen igenom en resolution med krav på att regeringen ska begära att amerikanska trupper lämnar landet. Enligt resolutionen ska regeringen arbeta för att det ska omfatta alla utländska soldater, uppger Reuters.

– Det finns inget behov av amerikanska styrkors närvaro efter att ha besegrat Daesh (ett annat namn för terrorgruppen IS reds. anm.). Vi har våra egna väpnade styrkor som är kapabla att skydda landet, säger parlamentsledamoten Ammar al-Shibli.

Omkring 5.000 amerikanska soldater befinner sig i landet, de flesta har rådgivande uppgifter. Kort efter beskedet meddelade den amerikanska koalitionen som strider mot terrorsekten IS att de nu avbryter offensiven mot terrorgruppen – för att i stället hjälpa amerikanska, brittiska och andra trupper som är stationerade i Irak, enligt The Guardian.  

Iranska parlamentsledamöter skanderade ”Död åt Amerika” och talmannen kallade USA:s attack för ”en militär terroristaktion”, när de under ett sammanträde på söndagen diskuterade fredagens drönarattack.

– Du bör vara medveten om att denna händelse kommer att åsamka dig smärtsamma konsekvenser. Det är bäst ni packar ihop och lämnar regionen innan något händer, sade talmannen Ali Larijani enligt Reuters med hänvisning till Trump.

Iran har svurit på att hämnas den iranske generalen Qassem Soleimani. På lördagen varnade Trump Iran och sade att USA hade pekat ut 52 mål att slå till mot om Iran attackerar amerikaner eller amerikanska tillgångar.

Nu går Irans informationsminister till angrepp mot presidenten via Twitter – och jämför honom med Hitler och terrorgruppen IS. 

”Alla hatar de kulturer. Trump är en 'terrorist i kostym'. Han kommer att lära sig av historien mycket snart att ingen kan besegra ”den stora iranska nationen & kulturen”, skriver Mohammad-Javad Azari Jahromi.

https://twitter.com/azarijahromi/status/1213743924952666114

Iraks utrikesdepartement har även skrivit brev till FN:s säkerhetsråd, där det vill att FN fördömer ”mordet” på den iranske generalen Qassem Soleimani i en amerikansk drönarattack, skriver AFP.

En talesperson för den iranska militären säger att de själva bestämmer tidpunkten för när de ska hämnas. 

– Iran kommer att lägga upp en plan, tålmodigt, för att svara på den här terrorhandlingen på ett förkrossande och kraftfullt sätt. Vi är de som avgör tid och plats för vårt svar, säger brigadgeneral Abolfazl Shekarchi enligt CNN

Han menar att svaret kommer att omfatta ”offensiva strategier” som går bortom försvarsåtgärder.

Irans högste befälhavare för armén säger att USA saknar mod för en militär konfrontation med Iran, uppger iranska statstelevisionen enligt Reuters.

Samtidigt kommer uppgifter om en hackerattack mot amerikanska U.S. Federal Depository Library Programs sajt, som gör federala regeringshandlingar och information tillgängligt för medborgarna.

På lördagskvällen, lokal tid, visades en manipulerad bild av president Trump som blödde från munnen, med en näve tillhörande Irans revolutionsgarde i ansiktet. Det stod att det var ett meddelande från Islamiska republiken Iran och att sajten hackats av ”Iran Cyber Security Group Hackers”, uppger CNN.

Den amerikanska myndigheten för inrikes säkerhet, Homeland Security, granskar nu händelsen. 

– Vi samarbetar med lämpliga myndigheter för att utreda det här vidare, säger Gary Somerset som är chef för den federala myndigheten Government Publishing Office som driver U.S. Federal Depository Library Program.

Experter som CBS News varit i kontakt med känner inte till någon hackergrupp med det namnet och kan inte bekräfta att det finns en koppling till Iran.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om vilka parlamentsledamöter som skanderade ”Död åt Amerika” vid ett sammanträde.

Läs mer: 

Michael Winiarski: Minsta konfrontation kan utlösa ett förödande storkrig

USA:s och Irans konflikt – detta har hänt

Erik Ohlsson: Qassem Soleimani – militär naturbegåvning och skoningslös sabotör