Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Irans nya president väcker hopp i omvärlden

Foto: AP

En ”mjukis” – men inte mycket till reformist.

Så beskrivs han, Hassan Rohani som blir Irans nya president.

Den 64-årige skriftlärde och specialisten på islamisk lagtolkning har varit de iranska reformisterna – och omvärdens – hopp i det nu avgjorda presidentvalet. Men någon ”reformist” i ordets bokstavliga bemärkelse är Hassan Rohani knappast. Han var en devot lärjunge till revolutionsledaren ayatolla Ruhollah Khomeini och har tjänat det styrande prästerskapet i över tre decennier.

Det är heller ingen tvekan om att han är hundraprocentigt tillgiven Irans nuvarande allerhögste ledare, ayatollah Khamenei. Väktarrådet, som kontrolleras av Khamenei, tillåter bara kandidater som är lojala med det ledande prästerskapet.

Men Rohani kan ändå inte avfärdas som en gudstrogen jasägare. Han har en sammansatt bakgrund: delvis utbildad i väst. Och när han i början av 2000-talet representerade Iran i förhandlingarna med FN:s atomenergiorgan IAEA om det iranska kärnteknikprogrammet gjorde han sig känd för att vara jämförelsevis öppen och resonabel.

Med Rohani som president kommer Iran möjligen få en annan profil i omvärlden än den brutala och oförsonliga som den regerande presidenten Mahmoud Ahmadinejad gett landet. Hassan Rohani har också uttalat sig beklagande över det ”övervakningssamhälle” som säkerhetstjänsterna skapat i Iran. Han har fått offentligt stöd av förre presidenten Hashemi Rafsanjani, som anses vara den politiker som har starkast folklig förankring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.