Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Irans president hyllar valresultat

Irans president Hassan Rohani hyllar valresultatet sedan det står klart att den reformvänliga grenen i den strängt islamistiska regimen vunnit en majoritet av platserna i landets parlament.

”Heder åt nationen Iran, som skriver historia. Låt oss påbörja ett nytt kapitel som grundar sig på inhemsk förmåga och globala möjligheter”, skriver Rohani på sitt Twitterkonto.

Valresultatet bedöms spegla ett starkt folkligt stöd för reformvänlige Rohani, som nyligen slöt ett kärnenergiavtal med supermakterna vilket möjliggjort att sanktionerna mot landet lyfts.

I ytterligare en seger för reformisterna har två framträdande konservativa ledamöter förlorat sina platser i Expertrådet. Det 86-hövdade rådet har bland annat i uppgift att utse landets högste ledare, som för närvarande är ayatolla Ali Khamenei.

Framgångarna ökar utrymmet för Rohani att driva igenom inrikespolitiska förändringar i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.