Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/irans-utrikesminister-forsvarade-dodsdomen-mot-svensk-iranske-forskaren/

Världen

Irans utrikesminister avslutade Sverigebesök med angrepp mot Trump

00:50. Irans utrikesminister avslutade Sverigebesök med angrepp mot Trump.

Den iranske utrikesministern Mohammed Javad Zarif avslutade sitt två dagars Sverigebesök med ett rasande angrepp mot USA-presidenten Donald Trump. Javad Zarif försvarade också Irans hårda homosexlagar och slöjtvånget för kvinnor.

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) var på onsdagen värdar för vad som beskrevs som en föreläsning om internationell rätt av statsvetaren Javad Zarif, inför en grupp särskilt inbjudna – forskare, diplomater, politiker, journalister.

Men den 59-årige veterandiplomaten, nuvarande utrikesministern, släppte snart sitt eventuella manuskript. Föredraget artade sig till ett passionerat försvar för iranska värderingar och ett hätskt angrepp mot USA.

Bild 1 av 2 Irans utrikesminister Javad Zarif.
Foto: Ali Lorestani
Bild 2 av 2 Det utbröt tumult i Solna i samband med en demonstration mot Irans utrikesminister Javad Zarif.
Foto: Ali Lorestani

– År 2016 (när Donald Trump tillträdde) inträffade en reaktionär revolution i USA, sade Javad Zarif och fortsatte:

– Sedan dess har USA systematiskt brutit mot internationell rätt och föresatt sig att lämna alla internationella organisationer och internationellt samarbete: FN:s klimatpanel, Unesco, (frihandelsavtalet) Nafta.

– Internationell rätt finns där för att skapa en överblickbar värld. Motsatsen innebär kaos, sade den iranske utrikesministern och konstaterade att det är där vi står i dag.

– President Trump kan ju inte bete sig nyckfullt och opålitligt, och förvänta sig att andra ska vara förutsägbara.

Mohammed Javad Zarif nämnde särskilt det av USA ensidigt uppsagda kärnernergiavtalet. Trumps beslut att lämna avtalet innebär att Iran ånyo blir föremål för omfattande handelssanktioner. 

Utrikesministern framhöll att det avtal som undertecknats innebär att europeiska länder - som fortfarande hedrar överenskommelsen - har en förpliktelse att fortsätta handel med Iran.

Under frågestunden ansattes Javad Zarif hårt med frågor om det officiella Irans syn på homosexualitet – förbjudet enligt lag – och påbudet för iranska kvinnor att bära slöja som täcker huvudet.

– Alla länder har sina klädkoder och det gäller också Iran. Lagar ändrar man genom politiska beslut, inte genom att bryta mot dem ute i samhället. Och det finns alltid folk som ogillar lagarna, sade Javad Zarif, som flera gånger i sin framställning återkom till att Iran har parlamentsval med högt deltagande (73 procent vid senaste valet).

Javad Zarif förnekade att dödsstraff utdömts för homosexuella handlingar.

– Irans lagar är grundade på islamiska domstolar, det är inget vi döljer. Homosexualitet är förbjudet, liksom bruk av alkohol. Med det sagt bryr vi oss inte om människors sexuella läggning eller om folk dricker sprit hemma. Men de kan inte utöva detta ute på gatan.

Han pressades av åhörarna om en annan dödsdom, som hänger över den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali. Denne greps vid ett besök i Teheran i april 2016 när han skulle hålla föredrag om katastrofmedicin. Han anklagades för spioneri för Israels räkning, greps och dömdes till döden i oktober 2017.

Irans utrikesminister Javad Zarif och fredsforskningsinstitutet Sipris ordförande Jan Eliasson (till vänster) Foto: Ali Lorestani

Mohammed Javad Zarif sade att Djalali dömts för ”mycket, mycket allvarliga brott”. Enligt iranska regimtrogna massmedier arbetade Ahmadreza på uppdrag av Israels underrättelsetjänst Mossad, något som bidragit till att iranska kärnteknikforskare spårats upp och mördats. 

Människorättsorganisationen Amnesty, som tagit sig an Djalalis sak, anser dock att rättsprocessen varit bristfällig och att inga hållbara bevis presenterats.

Javad Zarif betonade att det iranska domstolssystemet är oberoende, men sade att han ska undersöka möjligheten att skjuta upp Djalalis dödsstraff ”av humanitära skäl”.

Utrikesministern fick också en fråga om den svenskägda oljetankern Stena Impero som är beslagtagen av Iran sedan drygt en månad tillbaka. Javad Zarif hävdade - stick i stäv mot fartygets ägare och dess kapten - att Stena Impero gjort sig skyldig till ”vissa olagligheter” under färden genom Hormuzsundet. 

Avslutningsvis fick utrikesministern en fråga av den förmodligen ende i den drygt hundrahövdade publiken som känt det iranska förtrycket in på huden: DN:s fotograf Ali Lorestani, som tillhör Irans kurdiska minoritet och som kom till Sverige som politisk flykting för snart fem år sedan.

– Jag är iranier och kurd. Själv har jag blivit gripen när jag utövade mitt arbete som journalist, och anklagad för att vara spion. Hur kan du säga att du skyddar iranska medborgare när kurdiska iranier blir förföljda och skjutna?

Mohammed Javad Zarif sade att han ”inte var informerad” om Ali Lorestanis fall och konstaterade att han som utrikesminister utnämnt kurdiska iranier till olika höga poster. 

Därefter lämnade Javad Zarif den pampiga kasernbyggnad som tidigare inrymde Signalregementet S1 men som numera står i fredens tjänst, som huvudkontor för Sipri. En utlovad intervju i enrum ställdes in. Utanför väntade en handfull högljudda exiliranska demonstranter på utrikesministern, som nu fortsätter sin nordiska rundresa med ett besök i Norge.