Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iransk-militarradgivare-borde-beslagta-ett-brittiskt-skepp-som-svar/

Världen

Iransk militärrådgivare: Borde beslagta ett brittiskt skepp som svar

Den iranska ”supertankern” Grace 1, som seglar under panamansk flagg, misstänks ha försökt frakta olja till Syrien. Foto: Jorge Guerrero/AFP

Iran borde beslagta ett brittiskt fartyg som svar på omhändertagandet av oljetankern Grace 1 utanför Gibraltar. 

Det hävdar en högt uppsatt militärrådgivare i Iran, ett uttalande som ytterligare ökar spänningarna mellan landet och västvärlden.

Den iranska oljetankern stoppades tidigt på torsdagsmorgonen av polis och tull från det brittiska territoriet Gibraltar, understödda av marinsoldater från Storbritannien som enligt Sky News använde helikopter för att storma fartyget.

Insatsen grundas i misstankar om att Grace 1 fraktar iransk råolja till ett raffinaderi i Syrien, vilket skulle bryta mot sanktioner utfärdade av EU.

Iran har kallat insatsen olaglig och har bland annat tillkallat den brittiska ambassadören i Teheran för att klaga på vad de kallar ”en form av sjöröveri”, skriver BBC.

Under fredagen eskalerade ordkriget ytterligare när Mohsen Rezai, tidigare ledare för militärorganisationen Islamiska revolutionsgardet och numera rådgivare till Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, kommenterade händelsen på Twitter.

”Om Storbritannien inte släpper den iranska oljetankern är det myndigheternas skyldighet att beslagta ett brittiskt oljefartyg”, skrev han.

Samtidigt ser det inte ut som att ett frisläppande av Grace 1 är nära förestående. Senare under fredagen meddelade Gibraltar att dess högsta domstol utfärdat en order som förlänger den maximala tiden fartyget kan omhändertas, från 72 timmar till 14 dagar.

Enligt Reuters uppger Gibraltar även att besättningen ombord inte betraktas som brottsmisstänkta utan som vittnen, och förhörs i syfte att utreda lastens innehåll och fartygets tilltänkta destination.

Händelseutvecklingen i Medelhavet innebär att spänningarna mellan Iran och västvärlden ökar. Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, säger i en tv-intervju att britternas agerande ”indikerar att de följer samma fientliga politik som USA, vilket är oacceptabelt”, rapporterar BBC.

Trump: Om Iran anfaller svarar vi med utplåning

USA har de senaste månaderna legat i en allt öppnare konflikt med Iran, och beslagtagandet av Grace 1 hyllades även av den amerikanske säkerhetsrådgivaren John Bolton.

Läs mer: USA trappar upp styrkan – skickar jaktplan till Qatar

Britterna har varit angelägna om att härleda operationen till Gibraltars regering, men enligt BBC:s försvarskorrespondent Jonathan Beale verkar det som att de underliggande underrättelseuppgifterna om Grace 1 kom från USA.