Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iransk-oljetanker-under-radarn-nara-syrien/

Världen

Iransk oljetanker under radarn nära Syrien

Den iranska oljetankern Adrian Darya, som tidigare hette Grace 1, befinner sig i Medelhavet strax väster om Syrien – men verkar ha stängt av sina kommunikationssändare, visar spårningsdata enligt Reuters.

TT Text

Fartyget, som är lastat med råolja, har de senaste månaderna stått i centrum för en konflikt mellan Teheran och främst Storbritannien och USA.

Tankern beslagtogs av brittiska styrkor nära Gibraltar i början av juli, efter misstankar om att den fraktade råolja till krigets Syrien i strid med EU:s sanktioner. Men övertagandet av tankern kan även kopplas till det storpolitiska spel som pågår, med anledning av att USA dragit sig ut ur det globala kärnenergiavtalet med Iran och återinfört sanktioner mot landet. USA påstår att den iranska tankern kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott och protesterade mot att den frigavs.

Iran, å sin sida, har protesterat kraftigt mot övertagandet och påpekat att Iran inte omfattas av EU:s sanktioner. Senare i juli beslagtogs det brittiskflaggade, svenskägda fartyget Stena Impero av iranska revolutionsgardet, något som allmänt sågs som en vedergällning.

Stena Impero är fortfarande beslagtaget. Men Adrian Darya släpptes för två veckor sedan och såg då ut att vara på väg mot södra Grekland. Sedan bytte tankern kurs och styrde mot den turkiska staden Mersin och därefter hette det att den var på väg mot Libanon. Oljetankern svartlistades härom dagen av USA:s finansdepartement.

Erik Ohlsson: Släppt oljetanker ihålig seger för Iran 

Ämnen i den här artikeln:

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt