Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Iransk toppmilitär dödad i Syrien

En högt uppsatt befälhavare inom den iranska militären har dödats i Syrien. Syriska rebeller sägs ligga bakom, men Iran pekar finger mot Israel.

Enligt iranska medier dödades Hessam Khoshnevis, känd som Hassan Shateri, i tisdags när han var på väg från Damaskus till Beirut. Han sägs leda Iran-lett återuppbyggnadsarbete i södra Libanon. Irans allierade Hizbollah har sitt fäste där och Khoshnevis är sedan 2010 med på USA:s sanktionslista, då Hizbollah är terrorstämplat av Washington.

Khoshnevis är befälhavare inom iranska revolutionsgardet, men iranska tjänstemän hävdar att hans uppdrag i Libanon och Syrien inte var militärt. Flera högt uppsatta militärer och andliga ledare deltog i en begravningsceremoni som hölls i Teheran på torsdagen.

– Mordet på denna älskade martyr är ett tydligt tecken på att sionistfienden inte accepterar hans framgångsrika arbete, sade Irans ambassadör i Libanon Ghazanfar Roknabadi, i en anklagelse riktad mot Israel.

Regimkritiska Syriska människorättsobservatoriet, med bas i London, hävdar att syriska rebeller anföll officerens bil på vägen till Beirut.

Iran och revolutionsgardet anklagas av väst för att hjälpa Syriens president Bashar al-Assad militärt. Teheran hävdar att hjälpen bara är av ekonomisk och icke-militär art.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.