Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS bekräftar: Jihad John är död

Den brittiske extremisten Mohammed Emwazi, känd som Jihad John, är död. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) bekräftar att Jihad John dödades i en drönarattack i Raqa i Syrien i november.

Hans död har tidigare rapporterats av medier som citerat militära källor. Men det var först på tisdagen som IS officiellt bekräftade dödsfallet.

Emwazi har, maskerad, flera gånger framträtt i videoinspelningar där västerlänningar som tagits till fånga av IS har mördats. Första tillfället var när den amerikanske journalisten James Foley fick halsen avskuren. Men Emwazi medverkade även i filmer där USA-journalisten Steven Sotloff, den brittiske hjälparbetaren David Haines, den brittiske taxiföraren Alan Henning och den amerikanske hjälparbetaren Abdul-Rahman Kassig mördades.

Emwazi var född i Kuwait men växte upp i London.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.