Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS förstör ovärderlig konst i Mosul

Bild tagen från videon som IS lagt upp på nätet och som uppges visa IS-krigare i färd med att förstöra konstföremål i ett museum i nordirakiska staden Mosul.
Bild tagen från videon som IS lagt upp på nätet och som uppges visa IS-krigare i färd med att förstöra konstföremål i ett museum i nordirakiska staden Mosul. Foto: AP

Islamiska staten (IS) har släppt en video som påstås visa hur jihadkrigare använder släggor för att krossa gamla konstföremål i Mosul i norra Irak. Föremålen beskrivs som avgudabilder som måste förstöras.

Förstörandet är ett led i den aktion som terrororganisationen genomför och där man redan förstört ett antal helgedomar, bland dessa även islamiska sådana. IS betraktar föremålen som uttryck för villoläror, skriver brittiska tidningen The Guardian. Uppgifter finns också om att vissa konstföremål sålts på svarta marknaden, ett sätt att finansiera terrorn man sprider i regionen.

Förstörelsen antas ha ägt rum inne i ett museum i Mosul. Vissa föremål kan vara över tusen år gamla.

Videon har lagts upp på sajter förknippade med IS. Vad som filmats har inte kunnat verifieras av oberoende källor, men baserat på nyhetsbyrån AP:s kännedom om museet som anges tyder mycket på att uppgifterna stämmer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.